De Waal is gespecialiseerd in alles op het gebied van aandrijven en manoeuvreren. Zo maakt dit Werkendamse bedrijf al jaren naam met schroefasinstallaties, compleet met seals en unieke hydraulische schroefasmoer. De laatste jaren is er veel vraag naar compleet gesloten oliebad-installaties. Vanuit de overheid wordt opgelegd dat schepen ‘schoon’ moeten zijn op schroefasgebied en alle De Waal seals zijn Green Award gecertificeerd. Wie er gebruik van maakt, komt tevens in aanmerking voor diverse subsidieregelingen.  

De Werkendamse machinefabriek is haar tijd ver vooruit als het gaat om voortstuwings- en manoeuvreertechnologie. Ontwikkelingen gaan continu door en duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. Zo worden er nog steeds veel schepen omgebouwd naar het populaire Easyflow roersysteem, waarmee er flink op de brandstof bespaard kan worden. Ook vele nieuwbouwschepen kiezen voor deze ‘groene’ roeren. Zo rust Sendo Shipping drie emissieloze Sendo Liners uit met een aandrijf- en voortstuwingspakket van De Waal.

Schroefasinstallatie

De korte inbouwtijd en de lange levensduur maken van de schroefasinstallatie van De Waal een gewild en duurzaam product. Er staan moderne CNC draaibanken opgesteld die tot 12 meter aan schroefassen moeiteloos produceren. Tegenwoordig heeft de Werkendamse specialist een doorontwikkeld gesloten afdichtingssysteem met binnen- en buitenseals voor nieuwbouwschepen. Ze zijn kostenbesparend en dragen bij aan een duurzaam milieu omdat ze gegarandeerd lekvrij zijn. De bronzen (brons kan warmte goed afvoeren) sealringen zijn voorzien van meerdere kamers waarin zich een elastische, v-vormige afdichtingsring bevindt. 

De los verkrijgbare binnen-uitvoering van deze seal kan bij ombouw van bestaande schepen eenvoudig worden geplaatst op de plek van de oude vetpakking. Deze binnen-afdichting houdt de vetdruk in evenwicht, waardoor het vrijwel niet naar buiten gaat en ook de machinekamer blijft schoon. Een overschot aan vet kan opgevangen worden, daarvoor is er een kraantje gemaakt aan de bronzen seal. Bijkomend voordeel is dat de schipper zo precies weet wat, en hoeveel hij smeert. De seals van De Waal zijn geschikt voor alle smeermediums. 

Buitenseals

Met de toevoeging van buitenseals van De Waal wordt een gesloten systeem gecreëerd, welke voorkomt dat het smeermedium in het milieu terechtkomt en dat er geen buitenwater in het schip terecht komt. Schepen die mogelijk lekkage problemen ondervinden met een ander merk buitenseal, kunnen eenvoudig overstappen naar De Waal. Een reserveset met afdichtingen is bovendien aantrekkelijk geprijsd. Bel gerust voor meer informatie.

Toevoegingen

De Waal voorziet haar schroefassysteem van steeds meer zelf ontwikkelde toevoegingen. Naast de bekende Stuwa afdichtingen, zijn er ook nog de succesvolle schroefasrem en de hydraulische schroefasmoer. De gehele installatie ziet er fraai uit en de schroefas zelf komt niet in contact met water. Hierdoor kan er geen corrosie optreden. Door een geïntegreerde bronzen zuigerring in de schroefasmoer kan de schroef met een eenvoudig oliepompje snel en met geringe krachtinspanning muurvast op de schroefasnaaf gedrukt worden. Bij demonteren kan door het fysiek omdraaien van de schroefasmoer, de schroef hydraulisch eenvoudig worden losgetrokken van de naaf. Sinds enige tijd wordt zelfs de koppelflensmoer voorzien van een hydraulische ring. 

Propeller stromingskap

Als vijfde toevoeging is de propeller stromingskap geïntroduceerd. Hiermee komt De Waal weer een stap dichter bij de meest optimale afstroming van het schroefwater. Marco de Waal: “We wilden bij De Waal de afstroming verbeteren, wervelingen in het water direct achter de moer beperken en tegelijkertijd de corrosie en cavitatie van het schroefaseinde en de moer tegengaan. Nu hebben we een kap ontwikkeld voor onze eigen installaties die dit alles oplost en daarmee direct zorgt voor iets meer rendement op de totale voortstuwing. Als fraaie bijkomstigheid geeft de stromingskap het onderwaterschip een mooi strak uiterlijk.” 

Wie meer wil weten over De Waal, kan terecht op de website. Bezoekers vinden hier het laatste nieuws en informatie over alle producten en diensten, ondersteund door mooie foto’s.