Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Alewijnse voltooit elektrisch project op vijfde Damen CombFreighter 3850

Alewijnse voltooit elektrisch project op vijfde Damen CombFreighter 3850

De sleephopperzuiger Swalinge.

Systeemintegrator Alewijnse heeft met succes de elektrische refit van de sleephopperzuiger Swalinge uit de vloot van Den Herder Seaworks afgerond bij scheepswerf Kooiman Hoebee in Dordrecht. Om de laadruimte van het schip met 1800 m³ naar 3000 m³ uit te breiden, is het schip door midden gehaald om er een sectie van 37,1 meter tussen te plaatsen.

Bron: Netherlands Maritime Technology

Naast de verlenging is de Swalinge ook op andere vlakken verbouwd om de inzetbaarheid verder te optimaliseren. Zo is het schip voorzien van twee spudpalen, een tweede boegschroef, een straalbuis rond de schroef, een andere bulbsteven en een nieuw uniek hydraulisch verstelbaar zeefsysteem voor de baggerinstallatie, een toepassing waar maar weinig baggerschepen over beschikken.

Alewijnse, een wereldwijde speler met meer dan eeuw ervaring in maritieme elektrotechniek, was verantwoordelijk voor de complete elektrische installatie aan boord. Hoofduitvoerder Kees de Waardt: “Het was een omvangrijk project, waarbij we op bijna alle plekken aan boord de elektrische systemen hebben aangepast en uitgebreid.

De belangrijkste werkzaamheden waren het verlengen van de kabels in de hoppergangen van het schip, het elektrisch uitbreiden van het hoofdschakelbord voor de nieuwe boegschroef en hydrauliekpompen en het bekabelen en aansluiten van de complete baggerinstallatie, waaronder de hydrauliekinstallatie, het jetwatersysteem, de zuigbuisbokken en het lenspompsysteem. Daarnaast hebben we diverse subsystemen aangepast, zoals de stuurhutlessenaar, de alarminstallatie, het camerasysteem en alle verlichting aan boord.”

Met de oplevering van de Swalinge bevestigen Alewijnse en Den Herder Seaworks, een belangrijke speler in mineralenwinning in de Noord-Europese wateren, hun jarenlange succesvolle samenwerking op het gebied van elektrische installaties en automatisering.  Eerder leverde Alewijnse al met succes de nieuwbouw op van de Scelveringhe en een complete elektrische afbouw van de Spauwer, twee zusterschepen van de Swalinge. Bovendien verleent Alewijnse al jarenlang service en onderhoudsdiensten aan boord van de schepen uit de vloot van Den Herder Seaworks.

Projectmanager Mitch Opmeer: “We hebben in de loop van de jaren een goede relatie met elkaar opgebouwd, waarbij Den Herder Seaworks veel vertrouwen heeft gekregen in de Alewijnse skills. Dankzij onze zeer gemotiveerde medewerkers met uitgebreide kennis en expertise is het ons gelukt om een uniek schip als de Swalinge met succes op te leveren en tijdig in bedrijf te krijgen voor de eigenaar.”

Pieter den Herder van Den Herder Seaworks bevestigt de goede samenwerking: “Alewijnse is een betrouwbare en professionele partij. De projecten verlopen voor beide partijen erg goed. Wij zijn zeer tevreden over de uitgebreide kennis en expertise, de kwaliteit van de afgeleverde schepen, en de flexibiliteit en goede service van dit bedrijf.”

Swalinge

De Swalinge is in 1977 gebouwd als coaster en na aanschaf in 1996 door Den Herder Seaworks B.V. omgebouwd tot sleephopperzuiger, voorzien van een drainsysteem om haar lading voor en tijdens het lossen droog te kunnen pompen. De droog-losinstallatie met loskraan, transportbanden en walband zijn naar eigen inzicht ontwikkeld en gebouwd. De lostijd van de Swalinge ligt sinds de recente verbouwing tussen de 2,5 tot 3 uur. De sleephopperzuiger is verder uitgerust met bodemdeuren en een walpersinstallatie, waardoor ook onderhoudsbaggerwerkzaamheden, strandsuppleties en het vullen van depots kunnen worden uitgevoerd.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..