Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2021 5 ClimaLogic BV: Restwarmte maakt accommodatie behaaglijk

ClimaLogic BV: Restwarmte maakt accommodatie behaaglijk

Foto ClimaLogic.

Restwarmte van motoren en generatoren benutten voor het verwarmen van de accommodatie en het stuurhuis. En zelfs om mee te douchen. Climalogic past deze herontdekte, energiezuinige techniek steeds vaker weer toe in binnenvaartschepen.

,,We benutten alle restwarmte aan boord, die voorheen werd weggewerkt via koelers”, vertelt Peter Bathoorn van het Dordtse bedrijf. Vroeger stonden er ook al warmtewisselaars tussen de motoren en de ketel, om radiatoren te verwarmen. ,,Met de komst van de generatoren is dit in de vergetelheid geraakt. Er was toch altijd elektriciteit beschikbaar. De laatste vijf, zes jaar zien we de vraag weer terugkeren. Steeds meer mensen denken ‘groen’.”

Vloerverwarming
Deze manier van verwarmen is geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande schepen. Altijd op maat gemaakt; afhankelijk van het soort motoren, en aangepast aan de wens van de klant.
,,De radiatoren maken tegenwoordig plaats voor vloerverwarming. Maar wil je in de badkamer een radiator om handdoeken te drogen, dan kan dat uiteraard. Ook de boiler wordt aangesloten op het systeem.”
Wanneer het schip stilligt of het hard vriest, dan springt een elektrische of olie gestookte ketel bij of een airco. In de innovatieve beunschepen Philipskercke II en III wordt de warmte zelfs opgeslagen in een buffervat. Dit warme water benutten ze als ze aan de wal liggen.

Koeling
Bathoorn: ,,Deze manier van verwarmen vraagt een financiële investering, die in enkele jaren is terugverdiend. En het is veel beter voor het milieu. De klanten zijn positief over het systeem. Vloerverwarming is een mooie manier van verwarmen, ook aan boord.”
Voor koeling kan de klant ook terecht bij Climalogic. De huidige generatie airconditioningsystemen zijn energiezuiniger, stiller en voorzien van de nieuwste koudemiddelen. Ze hebben ook een moderner design gekregen.

Service
Climalogic levert de koel-, verwarmings- en ventilatiesystemen en overdrukinstallaties aan binnenvaartklanten in heel Europa. De 23 medewerkers werken voornamelijk voor Nederland en Vlaanderen, maar ook steeds vaker in Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf staat bekend om zijn goede service en productkennis. Climalogic biedt producten van diverse topfabrikanten of bouwt deze klantspecifiek in eigen beheer. Ook levert het onderhoud en service aan alle merken. Bathoorn: ,,Veel van onze medewerkers hebben een achtergrond in de binnenvaart en kunnen dus goed meedenken met de klant. En dat wordt gewaardeerd.”

www.climalogic.nl

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..