Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2022 5 Damen Shipyards verduurzaamt haven patrouilleschepen

Damen Shipyards verduurzaamt haven patrouilleschepen

Contract signeren.

Port of Amsterdam tekent voor onderhoud en verduurzaming patrouilleschepen

Een nieuwe motor, uitlaatgas reinigingssystemen en een verbeterde uitvoering van de aandrijving leveren uitstoot vermindering op voor de Damen Stan Tug 1907 PA1. Port of Amsterdam en Damen Shipyards tekenen een contract voor de conversie van het schip. Hiermee draagt Damen bij aan de duurzame ambities van het Havenbedrijf.

Rijkshavenmeester Milembe Mateyo, Chief Investment Officer Dorine Bosman en Manager Operations port office & technical services Stuart Kemp van Port of Amsterdam ondertekenden donderdag 3 maart op feestelijke wijze het contract voor de conversie van het schip PA1 met directeur Jos van Woerkum en design & proposal engineer John Krielaart van Damen Shipyards Hardinxveld, samen met services- en operations manager Leon Fijnekam en project manager Roel Foolen.

Aanpassingen en vernieuwingen aan het patrouilleschip zorgen voor minder uitstoot en een efficiëntere inzet binnen de Amsterdamse haven. De conversie omvat het installeren van nieuwe motoren die voldoen aan de uitstootnormen van IMO Tier III en EUROVI stage 5. Een roetfilter (DPF system = diesel particulate filter) en een stikstof katalysator (SCR system = selective catalytic reduction) worden geïnstalleerd. Het patrouilleschip wordt uitgerust met een warmte terugwinning systeem waarmee de accommodatie en de brug worden verwarmd. De isolatie van het stuurhuis wordt verbeterd, waarbij al het glas wordt vervangen. Daarnaast worden nieuwe roeren en nieuwe schroeven gemonteerd en worden de ankerkluizen aangepast. Het schip werd in 2013 gebouwd door Damen Shipyards en is sindsdien actief in de Amsterdamse haven. Na conversie wordt de PA1 medio juni dit jaar opgeleverd voor hernieuwd gebruik.

Port of Amsterdam heeft de ambitie om de uitstoot van de scheepvaart verder te verminderen. Verduurzamen van de eigen vloot levert daaraan een significante bijdrage. Na de conversie zal de PA1 worden ingezet voor onderhoud van haven infrastructuur en toezicht in de havens van het Noordzeekanaal.

Met de keuze voor Damen Shipyards zet Port of Amsterdam de langjarige relatie voort. Het scheepsbouwconcern won naast de aanbesteding van de ombouw & refit van de PA1 ook het onderhoudscontract voor de 4 Damen schepen in de vloot van de Port of Amsterdam, op basis van de kennis van de schepen en het plan van aanpak. Port of Amsterdam heeft nog drie schepen van Damen Shipyards in actieve dienst: twee Stan Tug 1907’s en een Stan Tender 1905.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..