Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 EU steunt zepp.solutions met €2 miljoen voor de bouw van een brandstofcelfabriek in het hart van Europa’s ‘waterstofhub’

EU steunt zepp.solutions met €2 miljoen voor de bouw van een brandstofcelfabriek in het hart van Europa’s ‘waterstofhub’

Europa's ‘waterstofhub'

Zepp.solutions, een toonaangevend Nederlands bedrijf gespecialiseerd in waterstof-brandstofceltechnologie, heeft een subsidie van € 1,98 miljoen van het Europese Just Transition Fund (JTF) toegewezen gekregen voor de bouw van een geavanceerde fabriek voor de productievan brandstofcelsystemen. Deze subsidie is een belangrijke stap op weg naar de vestiging van een fabriek voor geavanceerde brandstofcelsystemen, strategisch gelegen in het hart van de regio Groot-Rijnmond, het epicentrum van de maritieme industrie in Europa.

De fabriek, die in de regio Groot-Rijnmond zal worden gevestigd, geeft zepp.solutions de mogelijkheid om haar leidende positie in de groeiende waterstofsector in Europa te versterken. Met steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de gemeenten in de regio Groot-Rijnmond wil zepp.solutions de overgang van de maritieme industrie naar duurzame praktijken ondersteunen en tegelijkertijd de veerkracht op de arbeidsmarkt bevorderen.

“We zijn blij en trots dat deze belangrijke subsidie van het Just Transition Fund aan ons is toegewezen. Dit is een belangrijke stap in het opzetten van een state-of-the-art productiefaciliteit voor onze brandstofcelsystemen. Dit stelt ons in staat om de ontwikkeling van onze technologie te versnellen en de productie en toepassing van deze waterstofsystemen in de komende jaren op te schalen”, aldus Jonas Brendelberger, medeoprichter van zepp.solutions.

Volledig geïntegreerde systemen die dieselmotoren vervangen
De fabriek zal worden gebruikt voor de productie van zepp’s volledig geïntegreerde waterstof-brandstofcelmodules Y50 en X150. Deze brandstofcelmodules zetten waterstofgas uiterst efficiënt om in bruikbare elektrische hoogspanning die kan worden gebruikt om schepen, voertuigen of andere zware machines aan te drijven. Huidige toepassingen zijn onder andere de Rotterdamse Watertaxi, graafmachines voor in de bouwsector en een 67 meter lang binnenvaartschip. De eerste twee vrachtwagens met zepp’s brandstofcelsystemen gaan later dit jaar de weg op.

“Het zepp-team kijkt ernaar uit om onze bijdrage aan een klimaatneutraal Europa te vergroten. Elk van onze systemen vervangt uiteindelijk een vervuilende dieselmotor, wat resulteert in een vermindering van 111 tot 332 ton CO2-uitstoot per jaar per systeem. Onze brandstofceltechnologie biedt een indrukwekkende vermogensdichtheid die significant hoger is dan die van onze concurrentie. Deze hogere vermogensdichtheid maakt de integratie van waterstoftechnologie in een meer zware toepassingen mogelijk. We maximaliseren de potentiële impact van de technologie” aldus Brendelberger.

Opschaling van productie
De fabriek stelt zepp.solutions in staat om de productie op te schalen naar 1.000 systemen per jaar, waarbij circa 100 duurzame banen in de waterstofsector in de regio worden gecreëerd. Door zich te richten op de productie van hun emissievrije brandstofcelsystemen draagt zepp.solutions bij aan het ambitieuze doel van de regio om de Europese waterstofhub te worden.

Meer informatie over het project en het technologie- en productaanbod van zepp.solutions is te vinden op www.zepp.solutions/factory

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..