Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2021 5 Genomineerden Maritime Innovation Award 2021 bekend

Genomineerden Maritime Innovation Award 2021 bekend

Foto ter illustratie.

De genomineerden voor de Maritime Innovation Award zijn bekend: Optics11, Demcon unmanned systems en Marine Performance Systems. Lees hieronder meer over hun innovaties. Tijdens het Maritime Awards Gala 2021 op 1 november a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt!

Bron: Netherlands Maritime Technology

Optics11’s OTADES is een glasvezel gebaseerde dun akoestische gesleepte array die afrekent met alle uitdagingen die bestaande elektrische arrays ondervinden tijdens onderzeeboot operaties. De individuele hydrofoons in de array zijn kleiner in diameter en gebruiken louter licht terwijl ze dezelfde prestaties leveren, dankzij het gebruik van gepatenteerde glasvezeltechnologie. Dankzij de kleine diameter is de array volledig oprolbaar binnen de onderzeeboot, met als resultaat significant snellere, kosten effectieve en flexibelere inzetbaarheid. De eigenschappen van OTADES zijn ook ideaal voor autonome vaartuigen, ‘dipping sonars’ en zelfs geschikt voor haven surveillance en onderwater omgevingsdetectie.

Demcon unmanned systems ontwikkelt en produceert onbemande autonome vaartuigen (USV’s) voor inspectie-, monitoring- en onderhoudstoepassingen in ondiepe, binnenlandse- en offshore wateren. De innovatie in deze USV’s is het gepatenteerde positioneringssysteem. Een vaste thrusterconfiguratie die een volledige (holonomische) bewegingscontrole in alle richtingen mogelijk maakt, zonder bewegende stuuronderdelen zoals roeren of draaischijf thruster-pods. Door het nieuwe positioneringssysteem te combineren met volledig elektrisch aangedreven voortstuwing in een waterdichte, door schotten gescheiden “onzinkbare” romp, heeft Demcon onderhoudsarme, stille en duurzame USV’s gecreëerd.

Het principe van het creëren en onderhouden van een luchtlaag tussen de scheepsromp en het omringende water om de wrijving te verminderen – is geen nieuw concept. De oplossing van Marine Performance Systems B.V., FluidicAL, vertegenwoordigt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van bekende luchtsmeringoplossingen met een geschatte netto brandstofbesparing in het bereik van 8% – 12%. FluidicAL werd in oktober 2020 geïnstalleerd op de coaster m/v Tharsis en de resultaten waren verbluffend. De oplossing werd gedurende een week in het droogdok geïnstalleerd en in de daaropvolgende periode in gebruik genomen. De kapitein bevestigt dat de efficiëntie van het schip met 7% – 8% van haven tot haven is verbeterd, zonder dat dit gevolgen heeft voor de manoeuvreerbaarheid of de stabiliteit ervan.

Neem voor meer informatie over de Maritime Innovation Award 2021 en de genomineerden contact op met Sander den Heijer, Sector Manager bij NMT, via 088 88 44 51 036 of heijer@maritimetechnology.nl.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..