Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2021 5 Green Award Binnenvaart: Update oktober

Green Award Binnenvaart: Update oktober

Foto ter illustratie.

Stichting Green Award zet zich samen met ondernemers in de scheepvaart, havens, toeleveranciers en dienstverleners in om de verduurzaming en veiligheid van de zee- en binnenscheepvaart te stimuleren. Green Award doet dit op non-profit basis met een uitdagend programma van eisen, gecombineerd met een systeem van inspectie, certificatie en beloning. Via deze update delen we graag de ontwikkelingen van Green Award Binnenvaart.

Voor diverse scheepstypen
Green Award Binnenvaart is bedoeld voor (bijna) alle soorten schepen die op de binnenwateren varen. Na een start met drogeladingschepen en tankers is het programma uitgebreid met o.a. ferry’s, inspectievaartuigen, riviercruiseschepen en rondvaartboten.
Ruim 900 gecertificeerde schepen laten betere resultaten zien dan wettelijk verplicht is op het gebied van veiligheid, kwaliteit en milieu. Zij dragen bij aan een betere leefomgeving en kunnen zich profileren bij o.a. klanten die verduurzaming hoog in het vaandel hebben staan. Bovendien krijgen ze bij ca. 50 partijen korting op havengelden en op diverse producten en diensten.

Meer dan emissies
Green Award kijkt verder dan alleen naar de uitstoot van emissies, alternatieve aandrijving en schonere brandstoffen. Onze inspecteurs beoordelen aan boord van ieder schip ook maatregelen ten aanzien van brandstofbesparing, veiligheid van de bemanning en het voorkomen van vervuiling van het oppervlaktewater. Er kunnen punten worden gescoord voor de emissieprestaties van de motoren maar ook op andere onderdelen. Alles bij elkaar leidt dit tot een certificaat van het niveau ‘brons’, ‘zilver’ of ‘goud’, al dan niet voorzien van een platina label voor de emissieloze schepen.

Nieuwe incentiveprovider: Jooren Scheepsschroeven
Green Award Binnenvaart verwelkomt Jooren Scheepsschroeven BV als incentive provider. Het Dordtse bedrijf verleent binnenvaartschepen met een Green Award certificaat een korting van 25% op de ‘Groene Schroefrand’. Deze innovatie draagt bij aan brandstofbesparing én geluidsreductie en sluit perfect aan bij de missie van Green Award: verduurzaming van de scheepvaart waarbij inspanningen van de scheepseigenaren beloond worden.

Platinum ‘NZK Pont 100’ genomineerd
Green Award feliciteert GVB en Holland Shipyards Group met de nominatie van ‘NZK Pont 100’ voor de KNVTS-Schip van het Jaarprijs 2021. Eén award heeft het schip al ‘in the pocket’, want deze volledig elektrische pont heeft onlangs het Green Award Platinum label verworven, bovenop Green Award Goud. Dit is het hoogst haalbare Green Award certificatieniveau op gebied van veiligheid en milieu.

Schepen die emissieloos varen komen in aanmerking voor het Green Award Platinum label, dat toegang geeft tot diverse voordelen zoals hoge kortingen (tot 100%) op havengelden. Op dit moment zijn dit vier schepen in Nederland, waaronder ‘NZK Pont 100’.

Senior ‘Tyda-Kyra’ is goud waard
Motorschip ‘Tyda-Kyra’ bewijst dat ook schepen van meer dan een halve eeuw oud het Green Award certificaat van het niveau ‘goud’ kunnen behalen. Scheepvaartbedrijf B.T.O. heeft een hoge score bereikt dankzij de investering in hermotorisering in combinatie met het voldoen aan diverse andere eisen op het gebied veiligheid en milieu.

‘Alphenaar’: het eerste schip dat volledig elektrisch vaart
Green Award feliciteert alle betrokkenen bij containerschip ‘Alphenaar’ met de ingebruikname van het innovatieve energiesysteem van Zero Emission Services. Het door Green Award Binnenvaart gecertificeerde mcs. ‘Alphenaar’ is het eerste Nederlandse elektrische binnenvaartschip dat met verwisselbare batterijcontainers vaart. Een belangrijke stap in de transitie naar emissievrije binnenvaart!

Teamoverleg
Een van de belangrijkste communicatiemiddelen binnen Green Award is teamoverleg. Het Green Award Team is dan ook blij dat het weer mogelijk was elkaar fysiek te ontmoeten om ervaringen uit te wisselen, de klokken gelijk te zetten en te sparren over nieuwe ontwikkelingen.

Onlangs gecertificeerd
In de periode van 15 augustus t/m 15 september hebben we 38 schepen geïnspecteerd en gecertificeerd. De teller staat inmiddels op ruim 900 schepen en er is nog een groot aantal schepen ‘in process’.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..