Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Havens van Luik en Oostende vinden elkaar in toekomstige ontmanteling windturbines

Havens van Luik en Oostende vinden elkaar in toekomstige ontmanteling windturbines

Intentieverklaring Haven Oostende en Haven van Luik.

De haven van Oostende en de Autonome Haven van Luik gaan intenser samenwerken, met de focus op de toekomstige ontmanteling van offshore windturbines in de Noordzee, die het einde van hun levensduur bereiken.

Matthias Vanheerentals

België telt bijna vijftienhonderd onshore en offshore windturbines. Na twintig tot vijfentwintig jaar moeten deze worden vervangen door apparatuur van de nieuwe generatie: efficiënter en krachtiger. Nu reeds wordt er nagedacht hoe de oudste windturbines op een duurzame manier ontmanteld worden. In Oostende zullen naar verwachting vanaf 2030 ongeveer vierhonderd turbines moeten worden ontmanteld. Zodra dat gebeurd is kunnen de verschillende materialen (staal, koper, aluminium, kabels, beton, metalen) naar de meest geschikte recyclingkanalen worden geleid.

Transport over water
In het kader van de toekomstige ontmanteling richtte Haven Oostende zich vervolgens op de haven van Luik, met het oog op het transport over water van de in de Noordzee geïnstalleerde windturbines (of delen daarvan) voor recycling in de Luikse regio. De synergie tussen Haven Oostende en de haven van Luik is een vruchtbare uitwisseling van expertise, waarbij de ene haven zijn knowhow in offshore windparken deelt, terwijl die laatste zijn specialisatie in onshore windparken bijdraagt.

Veel interesse
Willy Demeyer, voorzitter Autonome Haven van Luik, bevestigt dat er vanuit de Waalse haven veel interesse is. ,,Een aantal belanghebbenden in de Luikse haven heeft al interesse getoond in het verwelkomen van deze oude turbines, met het oog op het scheiden van de verschillende samenstellende materialen en het vinden van terugwinningskanalen. Dit is dus een kans voor onze regio om zich te profileren in de recyclingsector en een mooi circulair economieproject dat interessant is voor onze concessiebedrijven.’’

Kennis
De Haven Oostende beschikt met de zwaarlastterminal REBO over de nodige infrastructuur en doet er alles aan om vanaf 2030 het ontmantelen van windturbines mogelijk te maken. ,,De Haven Oostende speelde de afgelopen jaren een cruciale rol in het bouwen en onderhouden van de windparken in de Noordzee’’, zegt ceo Dirk Declerck. ,,Het is voor ons dan ook een logische stap om ons optimaal voor te bereiden voor de ontmanteling van deze windturbines.’’

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..