Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 bedrijven uitgelicht 5 Op waterstof op de wadden

Op waterstof op de wadden

(FOTO: GREEN SHIPPING WADDENZEE)

De Ecolution, het voormalige zeilschip van wijlen Wubbo Ockels, vaart eind 2020 op brandstofcellen met waterstof. Het is de eerste concrete stap in een CO2-neutrale fossielvrije Waddenvloot.

De Ecolution is eigendom van de stichting Wad Duurzaam en wordt omgebouwd door NG Shipyards in Lauwersoog, de thuishaven van het schip van de oud-astronaut. In zijn afscheidsspeech in 2014 deed Ockels een noodoproep aan de mensheid om beter te zorgen voor de aarde. ,,Met de Ecolution gaan we testen en ervaring opdoen voor andere schepen”, vertelt projectleider Leo van der Burg van Green Shipping Waddenzee.
Hij verwacht dat volgend jaar een elektrisch aangedreven vaartuig van Damen in de vaart komt dat op termijn gaat varen op in Den Helder geproduceerde groene waterstof. Daar moet een zonnepark, elektrolyser en een openbaar waterstof tankstation komen, eveneens om kennis en ervaring op te doen. Datzelfde geldt voor een pilot in 2022 met mobiele walstroom op groene waterstof voor Groningen Seaports en de havens van Den Helder en Harlingen.
Zo liggen er nog meer plannen om alle schepen die op de Wadden varen fossiel vrij te maken, van bruine vloot tot visserij- en baggerschepen. ,,Bedrijven en kennisinstellingen die hierbij willen aanhaken, zijn welkom”, aldus Leo van der Burg.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..