Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Vestiging Bunge Loders Croklaan (BLC) op HoogTij van start

Vestiging Bunge Loders Croklaan (BLC) op HoogTij van start

De optieovereenkomst met BLC is afgerond en heeft geleid tot een erfpachtuitgifte op Hoogtij.

De vestiging van Bunge Loders Croklaan (BLC) op HoogTij kan van start. De optieovereenkomst met BLC is afgerond en heeft geleid tot een erfpachtuitgifte op Hoogtij. Het gaat om een samenvoeging van twee bestaande locaties van BLC, hun terminal in Rotterdam en een verwerkingsfabriek in Wormerveer. De nieuwe duurzame fabriek vervangt de productielocatie van Bunge in Rotterdam die verkocht is. De gemeente Zaanstad en Havenbedrijf Amsterdam NV zijn als eigenaren van HoogTij verheugd dat BLC zijn positie in de regio wil versterken.

Bron: Port of Amsterdam.

BLC is de plantaardige oliën divisie van multinational Bunge. Het bedrijf gaat op de nieuwe locatie in 2030 zijn uitstoot met 90 procent verminderen ten opzichte van de huidige gezamenlijke uitstoot in Wormerveer en Rotterdam. Zaanstad en de Amsterdamse haven hebben als doel om 2050 klimaatneutraal te zijn en zijn dan ook blij dat Bunge deze ambities deelt en investeert in duurzaamheid en innovatie.

Onderdeel van het Zaanse DNA
De gemeente Zaanstad is trots dat het bedrijf ervoor kiest om in Zaanstad te blijven. De onderneming is onderdeel van het Zaanse DNA. Het bedrijf startte in 1891 als Crok & Laan en groeide door de jaren heen uit tot een wereldspeler. De voorgenomen investering in een innovatieve fabriek verstevigt de positie van Zaanstad binnen de food-industrie.

Goed voor werkgelegenheid
Op de huidige locatie van BLC in Wormerveer komt met de vestiging van de nieuwe fabriek op HoogTij ruimte voor gebiedsontwikkeling. Het creëert ruimte voor een nieuwe woon-werk-wijk. Gezien het belang van BLC voor onze regio en de woningbouwopgave, is dit plan een positieve ontwikkeling voor Zaanstad.

BLC maakt ook deel uit van Techlands. Dit is een samenwerking tussen Zaanstad, andere overheden en Zaanse bedrijven om samen te investeren in technische opleidingen om meer mensen aan een baan in de techniek te helpen. De komst van de innovatie-afdeling van BLC naar Zaanstad betekent een impuls voor Techlands en voor de werkgelegenheid van de toekomst.

Differentiatiestrategie haven
HoogTij is een gezamenlijk initiatief van Havenbedrijf Amsterdam NV en gemeente Zaanstad en bestemd voor industriële activiteiten. Het historisch sterke food-cluster van zo’n 150 jaar oud in het Noordzeekanaalgebied wordt met de komst van BLC verder uitgebreid. De haven wil differentiëren en haar positie in de agri-producten en -lading versterken. Deze vestiging past uitstekend bij dit streven. Met dit bedrijf versterken we het internationale belangrijke foodcluster in Zaanstad, groeit de overslag in agri-producten en dat ook nog eens op een duurzame wijze. BLC committeert zich aan een ontbossingsvrije en duurzame handelsketen wat aansluit bij de duurzaamheidsambities van het havenbedrijf.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..