Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2021 5 Waterstofverdeelstation in Antwerpen gerealiseerd – eerste vulling succesvol

Waterstofverdeelstation in Antwerpen gerealiseerd – eerste vulling succesvol

Ekinetix Waterstof Antwerpen.

Dit waterstoftankstation in Antwerpen, België levert de unieke combinatie van tanken en bunkeren. Tanken voor lichte én zware waterstofvoertuigen, zoals auto’s, bussen, vrachtwagens en speciale voertuigen. Bunkeren voor schepen zoals passagiersschip Hydroville, maar in de toekomst ook voor sleepboten, dienstschepen en binnenvaartschepen. Daarnaast biedt het de snelste laadstations voor batterij-elektrische voertuigen.

Bron: fme.nl

Het volledige projectmanagement van initiële visie tot operationele installatie, wordt geleverd door het Nederlandse Ekinetix. Het netwerk aan waterstofvulpunten is nog erg dun. Daarom is dit multifunctionele station een welkome aanvulling, waar meteen elk type voertuig terecht kan.

Eerste succesvolle vulling
Op donderdag 1 april vond de eerste vulling van de auto plaats, deze is succesvol verlopen. Ingenieurs van Toyota Motor Europe hebben namens de Clean Energy Partnership hun tests doorlopen, deze bleken succesvol. Een spannend en mooi moment, omdat dan blijkt dat de installatie technisch gereed is.

Uniek
Ingenieursbureau Ekinetix is trots dat, ondanks de uitdagende omstandigheden, het project binnen tijd is opgeleverd. Projectmanager Paul Blankenvoorde, die het volledige project leidde: “Het was een uitstekende samenwerking met leveranciers en contractors binnen België en uit verschillende landen. Het station is gerealiseerd binnen 7 maanden. Dit is uniek in een markt waar trajecten vaak jaren lopen.” Blankenvoorde: “Dit station heeft de unieke combinatie van tanken en bunkeren, en ook nog eens de optie om waterstof-tubetrailers te vullen. De geproduceerde waterstof kan zo elders worden gebruikt of worden verkocht.”

Het station is gelegen op een strategische locatie in Antwerpen met goede aansluiting op zowel de stad als snelwegen. Dit station is in staat de opschaling van voertuigen te faciliteren in deze dynamische regio Antwerpen.

Volwaardige energiehub
Commercieel directeur Jaco Reijerkerk: “Dit project dat we uitvoeren voor het ambitieuze CMB.TECH past uitstekend in onze strategische visie van projecten. Dit geen standaard station maar een volwaardige energiehub. Wij leveren steeds net de volgende stap. Daar waar het technisch of organisatorisch complex wordt, ontzorgen wij onze klanten. Ons doel is de energietransitie versnellen en helpen graag een partij zoals CMB met het verduurzamen van de eigen vloot, en het vervullen van de functie in het netwerk van tankstations. Een goede samenwerking met de klant en andere partners en contractors helpt daarbij.”

Groene waterstof
Deze multifunctionele energiehub voorziet in de productie, opslag en levering van groene waterstof. De locatie is voorzien van een 1.2 MW PEM elektrolyser. De gebruikte elektriciteit is gecertificeerd groen en dus gegarandeerd zero-emissie. Een belangrijke functionaliteit is het afvullen van tube-trailers met waterstof voor gebruik elders. Zo kan er worden ingespeeld op de elektriciteitsprijs, en kan de elektrolyser een hoge benutting bereiken, ook als er net geen voertuig aan de pomp staat of een boot gebunkerd moet worden. Daarnaast is er ruimte voor de snelste laadstations op de markt met een vermogen van 350 kW. Zo staat dit station garant voor belevering van zero-emissie mobiliteit in de volle breedte.

In mei open voor publiek
De installatie is volledig operationeel, het produceren van de groene waterstof, vullen van trailers, vulpunt voor scheepvaart en de vulzuilen voor auto’s, bussen en trucks. De komende weken worden er enkele routinematige tests uitgevoerd. In mei wordt het station officieel geopend voor het publiek.

De pompzuil is van twee zijden te benaderen, waardoor er gelijktijdig een bus en een auto getankt kunnen worden.

Ekinetix
Advies- en ingenieursbureau Ekinetix voorziet in zulke unieke projecten. Eerder realiseerden ze meerdere waterstoftankstations in verschillende landen, werkten ze aan projecten in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Ook zijn ze betrokken bij CO2-installaties in de industrie en leveren ze advieswerk.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..