Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Maritiem Courant | 2021 5 Werken in een van PET-afval geprinte ‘iglo’

Werken in een van PET-afval geprinte ‘iglo’

Persbericht Havenbedrijf Rotterdam.

In de Grofsmederij op het RDM terrein in Rotterdam is de eerste 3D-geprinte werkruimte in gebruik genomen. De werkruimte is geprint met PET-afval uit de (haven)industrie in De Werkplaats op M4H. De zogenaamde R-IGLO is in opdracht van Royal3D ontworpen door the ArchiTech Company. Samen met lokale ondernemers gaat het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar duurzame ontwikkelingen. De R-IGLO is daar een mooi voorbeeld van.

Bron: (Havenbedrijf Rotterdam)

Ontwerp
Deze duurzame vastgoedoplossing heeft de naam R-IGLO vanwege het karakteristieke en herkenbare uiterlijk. De letter R staat voor Reusable, Recycled, Rotterdam en Royal3D. The ArchiTech Company ontwierp de vorm en het kenmerkende patroon. De constructie bestaat uit flexibel toe te passen elementen van verschillende formaten. Het modulaire karakter zorgt ervoor dat de losse delen gemakkelijk te vervoeren en op te bouwen zijn, en worden hierdoor ook makkelijk gedemonteerd of opgeslagen.

3D Printer
De R-IGLO is geprint van recycled PETG-materiaal uit de Rotterdamse haven, versterkt met 30% glasvezel. Met de Continuous Fibre Additive Manufacturing (CFAM) printer van Royal3Din De Werkplaats in M4H, kan er op industriële schaal worden geprint. De machine print minimaal 15 kg per uur en kan objecten met een omvang van 4x2x1,5 meter printen. Met CFAM wordt er continue vezel toegevoegd aan het printmateriaal, waardoor de materiaalsterkte en -stijfheid aanzienlijk toeneemt.

Toekomst voor innovatief vastgoed
De R-IGLO is een pilotproject van Havenbedrijf Rotterdam dat nu is toegepast en wordt getest in de Grofsmederij op het RDM terrein in Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam is als beheerder verantwoordelijk voor alle vastgoed op RDM. Real Estate manager Ria Hoogendoorn: “Havenbedrijf Rotterdam hecht waarde aan het stimuleren van duurzaamheid en innovatie in de vastgoedsector. Vandaar dat we samenwerken met ondernemers uit het Rotterdam Makers District. Die s werken aan innovaties voor een duurzame toekomst. Toen ik de vraag kreeg om een oplossing te zoeken voor een verwarmde werkplek binnen een grote havenloods, wilde ik die kans graag gebruiken om een pilot op te zetten voor een circulaire en lokale oplossing.“

Rotterdam Makers District
Het Rotterdam Makers District bestaat uit M4H Rotterdam en RDM Rotterdam. In het Rotterdam Makers District vestigen ondernemers en kennisinstellingen die werken aan uitvindingen voor de nieuwe economie. Startende bedrijven krijgen de kans uit te groeien tot gevestigde ondernemingen. Jongeren maken hier kennis met techniek. Nieuwe technologieën kunnen ontstaan door nieuwe, soms spontane samenwerkingen en worden op locatie getest en toegepast. Het gebied is voor de hele regio de kraamkamer, proeftuin én etalage voor de nieuwe economie. Collectiviteit vormt hierbij de basis voor circulariteit: kennis, ruimte en stromen worden in fysieke en digitale netwerken gedeeld.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..