Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Winnaar Maritime Innovation Award 2021, Demcon Unmanned Systems.

Gevoel van erkenning overheerst bij Maritime Innovation Award 2021 winnaar Demcon Unmanned Systems
Je zou maar de winnaar zijn van de Maritime Innovation Award 2021! Aan Demcon Unmanned Systems is deze eer toebedeeld. Het vier jaar jonge bedrijf ontwikkelde samen met hun klant Van Oord, een onbemand autonoom oppervlaktevaartuig met een geheel nieuwe positioneringstechnologie. De innovatie spat ervan af! De USV, Unmanned Service Vessel, die deze week te bewonderen is in de stand van Demcon in het NL Paviljoen in hal 8 op Europort, trekt meteen de aandacht. Managing Director Fedor Ester glundert als ik hem feliciteer. Hij geeft aan trots te zijn. “We hebben het winnen van de Award meteen tijdens de borrel op het gala gevierd met een deel van het projectteam en Van Oord.”

Bron: Netherlands Maritime Technology
Door Jeanine Kwakernaak

Meerdere USV’s in het vooruitzicht
Demcon diende ruim een jaar geleden al een inzending in voor de Maritime Innovation Award, maar toen kon het Maritime Awards Gala helaas niet doorgaan. Ze schoven hun inzending door naar dit jaar en het had nog steeds een enorme overtuigende aantrekkingskracht op de jury. Ester: “Het voelt geweldig om erkenning te krijgen voor wat we doen. Inmiddels hebben we na de eerste USV, de VO:X Metiri, al een tweede boot, de VO:X Snellius, gebouwd en zijn we druk bezig met verdere vloot uitbreiding van dit type en groter.”

Innovatief positioneringssysteem
Laten we eens beter kijken naar het gepatenteerde positioneringssysteem in de USV’s van Demcon. Ester: “Ons positioneringssysteem bevat geen bewegende stuurelementen zoals roeren of draaibare thruster, maar bestaat uit vaste elektrisch aangedreven as-loze schroeven die een volledige bewegingscontrole in alle richtingen mogelijk maken. De twee schroeven onder onze USV’s kunnen los van elkaar worden aangestuurd met onze software. Door de snelheid per schoef aan te passen wordt het mogelijk zeer nauwkeurig, zelfs op basis van exacte GPS coördinaten, te manoeuvreren. Ook bij lage snelheden.”

De robuust ontworpen USV’s zijn geheel in Nederland ontwikkeld en gebouwd. Ester: “Ze zijn onderhoudsarm, milieuvriendelijk, zeer efficiënt en in de toekomst kan één operator of surveyor meerdere van deze USV’s tegelijk aansturen. Voor Van Oord nemen de USV’s werk over (hydrografische bodemscans maken van projectterrein) waarvoor normaal bemande schepen worden ingezet.”

Regelgeving
De toepassingsmogelijkheden van de Demcon USV’s doen denken aan de drone- en onbemande luchtvaarttechnologie. Meteen als je daaraan denkt, dan denk je ook aan regelgeving. En dat is inderdaad een heikel punt. Ester: “De USV’s voor Van Oord worden in Nederland ingezet in afgekaderde projectgebieden. In openbaar vaarwater gelden echter strikte regels die de inzet van onze USV’s beperken. De wetgeving voor onbemande vaartuigen loopt daar nog achter op die van onbemand vliegen. Er is gelukkig zeker sprake van een goede dialoog met de overheid op dit vlak, maar er moeten nog wel flinke stappen worden gezet om de kapitein van het schip naar de wal te krijgen of om deze vaartuigen anders te gaan beschouwen.”

Bezoek de stand van Demcon Unmanned Systems deze week in het NL Paviljoen in hal 8 en bewonder de USV zelf!

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..