TES, een van de grootste bedrijven wereldwijd voor de recycling van batterijen en elektronisch afval, gaat in de haven van Rotterdam batterijen van elektrische voertuigen recyclen. Het bedrijf huurt aan de Elbeweg een terrein van ongeveer 10.000 m2 met een loods van 2.000 m2 van het Havenbedrijf Rotterdam, en heeft de mogelijkheid om hier uit te breiden tot in totaal ongeveer 40.000 m2. De fabriek moet eind 2022 volledig operationeel zijn. Het is dan de eerste fabriek in Nederland voor recycling van Lithium-Ion batterijen. Het aantal elektrische voertuigen neemt snel toe, waardoor zowel de wereldwijde vraag naar Lithium-Ion batterijen als het aantal afgedankte batterijen fors toeneemt.
Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “We werken niet alleen toe naar een CO2-neutrale haven en industrie in 2050, maar willen de industrie ook meer circulair maken. Daarom zijn we niet alleen actief met projecten op het gebied van bijvoorbeeld waterstof en CO2-transport en -opslag, maar is het ook belangrijk voortgang te boeken met circulaire productieprocessen. Het project van TES is daarin een belangrijke stap. Dit wordt mogelijk de grootste Europese installatie voor de recycling van batterijen van elektrische auto’s.”
Thomas Holberg, Global Vice President of Battery Operations TES: “We hebben de ambitie om deze plek in de Rotterdamse haven tot een state-of-the-art locatie in Europa te maken voor de recycling van batterijen. Als we straks operationeel zijn hebben we de capaciteit om jaarlijks 10.000 ton materiaal te verwerken, gericht op het herwinnen van nikkel, kobalt en lithium als grondstof voor het maken van nieuwe batterijen.”
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de ambitie koploper te zijn in zowel de energietransitie als de circulaire economie. Als grootste haven en industriecluster van Europa kan de Rotterdamse haven een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de Europese en Nederlandse doelstellingen wat betreft klimaat en circulariteit. Het Havenbedrijf werkt samen met toonaangevende bedrijven zoals TES om circulaire hubs voor plastics, batterijen en bouwmaterialen te ontwikkelen in Rotterdam. Op deze manier gaan economische ontwikkeling en werkgelegenheid hand in hand met de energietransitie en het creëren van een circulaire economie.
TES is actief in Europa, Azië, Australië en de VS. In maart opende TES een moderne fabriek voor recycling van lithium batterijen in Singapore, de eerste in zijn soort in Zuidoost-Azië. Hier worden met een combinatie van technieken waardevolle materialen zoals nikkel, lithium en kobalt herwonnen. Meer dan 90% van deze materialen blijkt herwinbaar te zijn met een zuiverheidsgraad van bijna 99%. Daarmee zijn ze geschikt voor het maken van nieuwe batterijen. TES wil vergelijkbare technologie in Rotterdam toepassen.