Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Grootschalig CO2-opslagproject L10CCS bereikt volgende voorbereidende fase

Grootschalig CO2-opslagproject L10CCS bereikt volgende voorbereidende fase

Één van de grote opslaglocaties die wordt aangesloten op het Aramis CO2-transport- en opslaginitiatief in het Nederlandse deel van de Noordzee.

L10CCS – één van de grote opslaglocaties die wordt aangesloten op het Aramis CO2-transport- en opslaginitiatief in het Nederlandse deel van de Noordzee – gaat de volgende fase in het project in: Front End Engineering Design (FEED).

Neptune Energy voert het project uit met partners EBN, Tenaz Energy en ExxonMobil Nederland CCS. L10CCS streeft ernaar om jaarlijks vijf miljoen ton CO2 op te slaan, wat overeenkomt met een derde van de CO2 -uitstoot van alle Nederlandse personenauto’s in een jaar. Neptune heeft het Facilities FEED-contract gegund aan Petrofac. Dit contract is vorige maand ingegaan.

De opslagvergunning is aangevraagd in het tweede kwartaal van 2023 en het project is in afwachting van de toekenning hiervan door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Gesprekken met emitters, die hun CO2 veilig op willen slaan in lege gasvelden onder de Noordzee, zijn begonnen en de daartoe noodzakelijke contractuele regelingen worden tijdens deze projectfase verder ontwikkeld.

De tijdlijn van L10CCS is volledig afgestemd op de tijdlijn van het Aramis-project en zal naar verwachting vanaf dag één van de opening van dit CO2-transportsysteem, dat voor 2028 op de planning staat, verbonden en operationeel zijn.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..