Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Damen Maaskant levert boomkorkotter Avanti aan de Belgische vissersvloot

Damen Maaskant levert boomkorkotter Avanti aan de Belgische vissersvloot

Beam Trawler Z-26 Avanti.

Kotter Z-26 Avanti is ontworpen voor grote trekkracht bij minder brandstofverbruik en betere zeegaande eigenschappen door verminderde weerstand in het water. Het 38 meter lange vissersschip werd zaterdag 29 januari in Zeebrugge officieel overgedragen aan familie Depaepe van Rederij Devan.

Het ontwerp van Avanti benut de maximale lengte en het maximale tonnage toegestaan door de Belgische maritieme regelgeving .De Z-26 is het tweede schip dat is gebouwd naar het ontwerp BT3808 van Damen Shipyards. Specifieke aanpassingen voor Rederij Devan maken het schip specifiek geschikt voor de werkwijze van het Belgische visserijbedrijf – zonder maatwerk zou Damen Maaskant haar naam geen eer aandoen. Er is gebouwd naar de laatste maatstaven van comfort, technologie, duurzaamheid én naar wens van de klant.
“Het uitgangspunt van Rederij Devan was een hoog efficiënt en rendabel schip. Damen Maaskant heeft het ontwerp samen met SIP Marine aangepast om het brandstofverbruik omlaag te brengen en de trekkracht te vergroten. Het schip heeft bovendien een opgedrukt anode-systeem aan boord, ICCP, waardoor er aan de romp geen anodes meer aanwezig zijn. Dit heeft als belangrijkste effect minder weerstand door het water,” vertelt projectmanager John van der Maas. Nieuw en uniek op deze boomkorkotter is de koelcel in plaats van koelkasten voor het proviand. “Samenwerking met alle onderaannemers liep als een geoliede machine. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtig eindresultaat.”
Het casco is gebouwd en te water gelaten in Gdansk in Polen en vervolgens op de werf in Stellendam afgebouwd. De kotter is ondanks alle gevolgen van de pandemie binnen de afgesproken termijn vlot afgebouwd.

Steve Depaepe, eigenaar van Rederij Devan, is onder de indruk. Depaepe: “Als 14-jarige jongen droomde ik al van een echte Maaskant-kotter. Stoute jongensdromen komen in Stellendam uit. Een nieuwe viskotter voor onze Vlaamse vloot geeft jonge vissers hoop voor een toekomst op zee en zorgt voor nieuwe stoute jongensdromen. Mijn schipper en bemanning staan te popelen om naar zee te gaan met dit schitterende schip, ingericht voor comfortabele en veilige visreizen.”

De compromisloze keuze voor kwaliteit, service en hun partnership met klanten zijn veelgenoemde kenmerken van het familiebedrijf Damen Maaskant Shipyards Stellendam. De werf is vastbesloten die kenmerken in de volgende jaren vast te houden en verder inhoud te geven. Commercieel manager Jeroen van den Berg vult aan: “Het is ons doel om koploper te blijven in de ontwikkeling en productie van innovatieve en duurzame schepen voor het kweken, oogsten en vangen van voedsel uit de zee. Op deze manier willen we de toekomst van onze industrie veiligstellen voor de komende generaties.”

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..