Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Maritiem Courant | 2021 5 Damen trekt investering klimaatfonds Climate Investor 2 aan om invasieve soorten in ballastwater te bestrijden

Damen trekt investering klimaatfonds Climate Investor 2 aan om invasieve soorten in ballastwater te bestrijden

Klimaatfonds Climate Investor Two committeert zich aan een investering die tot 24,5 miljoen euro kan oplopen, om het leasen van Damen’s mobiele ballastwaterbehandelingsoplossing ‘InvaSave’ aan klanten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika mogelijk te maken. Climate Investor Two (CI2) is een investeringsfonds gericht op projecten op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en de bescherming van […]

Klimaatfonds Climate Investor Two committeert zich aan een investering die tot 24,5 miljoen euro kan oplopen, om het leasen van Damen’s mobiele ballastwaterbehandelingsoplossing ‘InvaSave’ aan klanten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika mogelijk te maken.

Climate Investor Two (CI2) is een investeringsfonds gericht op projecten op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en de bescherming van oceanen in opkomende economieën. Het wordt ondersteund door de EU en het Dutch Fund for Climate and Development (DFCD); welke op zijn beurt beheerd wordt door het Wereld Natuur Fonds Nederland, Netherlands Development Organisation (SNV) en de Nederlandse Financierings-maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO)

Climate Fund Managers, beheerders van CI2 en de DFCD, heeft vandaag met Damen Financial Services een Development Funding Agreement van 2,8 miljoen euro ondertekend om de start van dit project te financieren.

Virussen en bacteriën
Het project richt zich op ballastwater, dat door zeeschepen in grote hoeveelheden wordt ingenomen om geloste lading te compenseren en vaak in een volgende haven weer wordt geloosd. Daarin bevinden zich ook virussen, bacteriën en ander biologisch materiaal, waaronder planten en dieren die ‘invasieve soorten’ worden genoemd en schadelijk zijn voor de inheemse ecologie en uiteindelijk de economie en menselijke gezondheid.

De International Convention for the Control and Management of Ships’ Ballast Water and Sediments (BWM) is in 2017 in werking getreden om een einde te maken aan de verspreiding van schadelijke waterorganismen van de ene regio naar de andere. Sinds juli 2020 hebben 87 van de 217 landen de strengere normen en procedures ondertekend voor het beheer van het ballastwater van schepen, wat neerkomt op meer dan 80 procent van het wereldtonnage aan koopvaardijschepen.

240 nieuwe banen
Het door Damen Shipyards Group ontwikkelde InvaSave biedt een mobiele, gecontaineriseerde oplossing voor ballastwaterbehandeling. Dit is een uitkomst voor schepen die zelf slecht uitgerust zijn om hun ballastwater te behandelen of hun capaciteit willen uitbreiden om aan hogere normen te voldoen. Het is momenteel het enige systeem dat is gecertificeerd door de International Maritime Organization (IMO), die verantwoordelijk is voor de implementatie van het BWM-verdrag. De schatting is dat de in deze samenwerking begrepen InvaSaves dagelijks tot 36.000 m3 ballastwater kunnen behandelen.

Tarun Brahma, CFM’s Head of Investments: “Het Damen-project biedt een geweldige kans om de groeiende vraag naar ballastwaterbehandeling voor te blijven, terwijl het ook bijdraagt ​​aan klimaatadaptatie en het behoud van de toekomst van maritieme ecosystemen. Bovendien schatten we in dat dit project lokaal 240 nieuwe banen zal opleveren.”

Jan Willem van Helden, managing director Damen Financial Services: “Dankzij de leaseconstructies die mogelijk gemaakt worden door de ondersteuning vanuit Climate Investor Two, komt deze milieuvriendelijke oplossing binnen het bereik van veel meer bedrijven en overheden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.”

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..