Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2020 5 Efficiëntie van Reintjes keerkoppeling verhoogd!

Efficiëntie van Reintjes keerkoppeling verhoogd!

De keuze voor smeermiddel is gevallen op de Mobil SHC 626.

Keuze voor smeermiddel is een belangrijke afweging. Een aantal aspecten spelen daarbij een rol. Het belangrijkste aspect is wel de prijs-kwaliteitsverhouding. Dit blijkt ook uit de praktijkcase die gedaan is met de Reintjes keerkoppeling. Het blijkt mogelijk om onnodig energieverbruik met 10% terug te dringen met deze keerkoppeling. Dit is aangetoond met het gebruik van de Mobil SHC 626. Om ene beeld te krijgen bij deze besparing, dat is ongeveer € 1.400 per jaar.

Keuze voor kwaliteit
Normaal gesproken wordt in een keerkoppeling gebruik gemaakt van een hoogwaardige SAE 30 of SAE 40 motorolie. Afhankelijk van het voorschrift. Nu was de vraag bij Reintjes, ExxonMobil en Den Hartog, of er met een kwalitatief nog hoogwaardiger product de keerkoppeling nog efficiënter kan draaien.
Daarom is er in overleg met deze drie partijen besloten om dit in de praktijk te testen. De keuze voor smeermiddel is gevallen op de Mobil SHC 626. Viscositeit bij 40 graden Celsius van dit product is wel een stukje dunner dan van bijvoorbeeld de Mobil Delvac 1330. Echter bij oplopende temperatuur komt de viscositeit gelijk te liggen.

De kansen voor Reintjes keerkoppeling
Voor Reintjes is het uiteraard belangrijk dat het product de normale verversingstermijn in de keerkoppeling kan blijven zitten. Er mogen absoluut geen problemen optreden in de keerkoppeling, geen schade. Het is dus van belang dit tijdens de test te monitoren met olieanalyses.
Voordeel voor Reintjes is wel dat er een verwachte besparing van het energieverlies op zou treden. Dat betekent dat de keerkoppeling efficiënter draait, minder energie verbruikt. En daarmee dus ook minder energiekosten maakt. Simpelweg, gewoon brandstofbesparing. Daarnaast zou het door lagere temperatuur ook zo moeten zijn dat de keerkoppeling minder zwaar belast wordt, en dus langer mee gaat. Om dit goed in de peiling te houden is de temperatuur van de keerkoppeling continue gemonitord.
Goed voor de portemonnee, en duurzaam in gebruik!

Het topresultaat
De totale thermische en mechanische efficiëntie was 0,27% lager. Een mooi resultaat! In totaal betekent dit een verlaging van het energieverlies met 10%. In euro’s is dit ongeveer € 1.400 per jaar. Per keerkoppeling! Daarnaast heeft de olie die tijdens de testen gebruikt is, de gehele olieverversingstermijn uitgediend.

  • Verlaging van energieverlies
  • Lagere belasting van de keerkoppeling
  • En een olie in topconditie

Nog meer testen in ontwikkeling
Op dit moment zijn er nog meer veldtesten met schepen en motoren in ontwikkeling. Door de olie gedurende de gehele looptijd van de test te monitoren, wordt er vertrouwen gekweekt in deze nieuw voorgeschreven olie. En door lagere belasting van de keerkoppeling wordt deze duurzamer gebruikt.

Wanneer u interesse heeft om ook samen een test aan te gaan, laat dat gerust weten. Dan kijken wij graag mee wat wij bij uw schip, uw motor, uw situatie kunnen betekenen.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..