Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2022 5 Haven van Göteborg en haven van Rotterdam starten Green Corridor-initiatief voor duurzame scheepvaart

Haven van Göteborg en haven van Rotterdam starten Green Corridor-initiatief voor duurzame scheepvaart

De haven van Göteborg en de haven van Rotterdam hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de realisatie van een Groene Corridor ter ondersteuning van duurzame scheepvaart tussen beide havens. Het MoU – ondertekend in aanwezigheid van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden en koning Willem Alexander en koningin Maxima – […]

De haven van Göteborg en de haven van Rotterdam hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend voor de realisatie van een Groene Corridor ter ondersteuning van duurzame scheepvaart tussen beide havens. Het MoU – ondertekend in aanwezigheid van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden en koning Willem Alexander en koningin Maxima – zal ook de lopende samenwerking tussen de havens op het gebied van decarbonisatie en digitalisering verder versterken.

Als onderdeel van het Groene Corridor-initiatief zullen de havens een gemeenschappelijk samenwerkingskader vaststellen om het gebruik van nieuwe alternatieve brandstoffen te stimuleren, die nodig zijn om de scheepvaart volledig koolstofvrij te maken en substantieel bij te dragen tot de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

Het Groene Corridor-initiatief wordt ook ondersteund door de Clydebank-verklaring die zowel Zweden als Nederland tijdens COP26 hebben ondertekend en waarin staat dat landen de klimaattransitie van de scheepvaartindustrie zullen bevorderen door groene scheepvaartcorridors te ondersteunen en aan te moedigen.

De partijen willen de groene corridor tussen Göteborg en Rotterdam aansluiten op een groter netwerk van diepzee-corridors, waaronder het European Green Corridors Network dat in maart van dit jaar is gelanceerd door het Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero-Carbon Shipping, waarvoor de haven van Göteborg onlangs missie-ambassadeur is geworden. Rotterdam lanceerde onlangs ook een groot Green Corridor initiatief met de Maritime & Port Authority of Singapore.

Beide havens zijn al actief betrokken bij de ontwikkeling van duurzamere brandstoffen voor de scheepvaart. De haven van Göteborg faciliteert sinds 2015 op kleinere schaal het bunkeren van methanol voor RoPax veerboten en publiceerde eerder dit jaar algemene methanol exploitatievoorschriften voor ship-to-ship bunkering op grotere schaal. De haven van Rotterdam lanceerde in mei 2021 ’s werelds eerste methanolbunkeroperatie van schip tot schip.

Het MoU werd donderdag in Göteborg ondertekend tijdens een Nederlands staatsbezoek aan Zweden, in aanwezigheid van hunne majesteiten koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden en koning Willem Alexander en koningin Maxima.

Het staatsbezoek vond plaats parallel aan de chainPORTS-top in Göteborg, waar de havens samen met acht andere grote havens uit de hele wereld ook bespraken hoe zij kunnen bijdragen tot een snellere beschikbaarheid van groene waterstof in Europa om de industrie en het vervoer koolstofvrij te maken, en hoe zij hun respectieve digitaliseringsagenda’s verder kunnen ontwikkelen en verbinden.

lvir Dzanic, CEO van het havenbedrijf van Göteborg: “Als een van ’s werelds meest duurzame havens sinds vele jaren, zijn we blij om onze ervaring te delen en te verspreiden, maar ook om stappen voorwaarts te zetten en onze krachten te bundelen met andere wereldhavens zoals de haven van Rotterdam. Door de beloften van de Clydebank-verklaring van COP26 na te komen via groene corridors, kunnen we nu een duidelijker pad naar de decarbonisatie van de scheepvaart presenteren.”

Allard Castelein, CEO van de Rotterdamse haven: “Dit Green Corridor initiatief is onderdeel van onze voortdurende inspanningen om partijen in de hele supply chain samen te brengen om een duurzamere scheepvaart te helpen realiseren ter ondersteuning van het Parijs Akkoord. We zijn zeer verheugd om onze lopende samenwerking met Göteborg op het gebied van duurzaamheid op deze manier verder uit te breiden en we kijken ernaar uit om meer partijen aan boord te brengen.”

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..