Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Hypermodern en ‘groen’ opleidingsschip Ab Initio gedoopt en in gebruik genomen

Hypermodern en ‘groen’ opleidingsschip Ab Initio gedoopt en in gebruik genomen

(Foto Mees Borst)

Rotterdam, 2 september 2022

Vandaag is op de eerste dag van de Wereldhavendagen het nieuwe opleidingsschip van STC ‘Ab Initio’ gedoopt in Rotterdam. Het door Concordia Damen in Werkendam gebouwde schip gaat een belangrijke rol spelen bij de maritieme opleidingen op vmbo-, mbo- en hbo-niveau van STC en is daarom nu reeds uitgerust met de technieken van de toekomst.

Bij de binnenvaartopleidingen van STC worden jonge mensen opgeleid als matroos, schipper of schipper/ondernemer. Op het schip kan een deel van de leerlingen praktijkervaring opdoen terwijl de andere helft theorielessen krijgt aan boord. Studenten van de mbo-opleidingen voor de binnenvaart doen aan boord ervaring op met verschillende aandrijfmogelijkheden, zowel in het gebruik als het onderhoud ervan. Aan boord wordt ook samen gekookt en schoongemaakt, net als op een ‘gewoon’ binnenvaartschip.

Grootste vloot van Europa
De doophandeling is verricht door Caroline Nagtegaal-van Doorn, transportspecialist en lid van het Europees Parlement voor de VVD. “Een prachtige dag”, aldus Jan Kweekel, lid College van Bestuur bij STC. “Nederland heeft met ruim 8.000 schepen de grootste binnenvaartvloot van Europa. Zeker met het oog op de verduurzaming van transport is het essentieel dat we in vervoer over water blijven investeren. En dus ook in de mannen en vrouwen die hiermee aan de slag gaan.”

Duurzaamheid heeft bij het ontwerp en de bouw van het 67 meter lange schip dan ook een grote rol gespeeld. Chris Kornet, algemeen directeur Concordia Damen: “Er is gebruik gemaakt van recyclebare materialen en de Ab Initio is uitgerust met een hybride voortstuwing. Niet alleen via een moderne Stage V-dieselmotor, maar ook elektrisch én op waterstof, via een brandstofcel. Het schip kan zelfs gedeeltelijk eigen energie opwekken via 200 vierkante meter zonnepanelen. De eenvoudig om te wisselen generatoren maken de Ab Initio bovendien geschikt voor toekomstige brandstoffen en dus futureproof.”

Reuzestap
De Ab Initio – wat ‘van het begin’ betekent – vervangt de uit de jaren zestig stammende opleidingsschepen Prinses Beatrix en de Prinses Christina en betekent ook qua veiligheid en comfort een reuzestap vooruit. Vanzelfsprekend is de Ab Initio volledig uitgerust op het varen met mannen en vrouwen. Er zijn 39 slaapplaatsen aan boord.

Het schip zal ook ingezet worden om leerlingen uit kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.

Samenwerking en steun
De Ab Initio is een product geworden van samenwerking en steun uit de hele maritieme sector. Het initiatief is genomen door STC. Door sponsoring van onder andere de gemeente, Stichting De Verre Bergen en het bedrijfsleven – waaronder de bouwer Concordia Damen – is een hypermodern schip tot stand gekomen dat leerlingen en studenten daadwerkelijk voorbereid op de toekomst in de binnenvaart.

In samenwerking met Gebroeders De Jonge Shipbuilding Services is het casco in Servië gebouwd. Via de Donau, Rijn, Waal en Merwede is het naar de werf van Concordia Damen in Werkendam geduwd, alwaar het is afgebouwd in samenwerking met CCM3. Op 25 augustus is het schip opgeleverd en overgedragen aan STC.

Over STC
STC is hét beroepscollege voor scheepvaart, transport en havenindustrie. STC Group is internationaal actief en heeft vestigingen in binnen- en buitenland. Het hoofdkantoor is gevestigd in mainport Rotterdam. De Ab Initio speelt een belangrijke rol tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen en mbo- en hbo-studenten, die bij STC Group een maritieme opleiding volgen.

Meer informatie
Concordia Damen: Heleen Kornet (0183 60 03 91 of h.kornet@concordiadamen.com)

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..