Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2021 5 TU Delft Solar Boat Team onthult eerste vliegende waterstofboot ter wereld met Jan Terlouw

TU Delft Solar Boat Team onthult eerste vliegende waterstofboot ter wereld met Jan Terlouw

Het team monteert zelf de waterstoftank op de boot.

Maandag 10 mei onthult het TU Delft Solar Boat Team de eerste vliegende waterstofboot ter wereld. Het team heeft deze boot ontworpen en gebouwd in het project Hydro Motion. De onthulling vindt plaats in het Maritiem Museum Rotterdam waar niemand minder dan Jan Terlouw de boot zal dopen. Dit feestelijke online evenement zal live te zien zijn via het YouTube-kanaal en de website van het TU Delft Solar Boat Team. De boot die gebouwd wordt, vaart niet alleen op waterstof maar zal ook nog eens gaan vliegen! In de weken na de onthulling zal de boot voor het eerst te water gaan. Als de testen goed gaan zal het ’s werelds eerste vliegende waterstofboot worden! In juli doet het team mee aan een enorm uitdagende wedstrijd om de potentie van waterstof te laten zien; de wereldkampioenschappen op de open zee in Monaco.

Onthulling
Maandag 10 mei zal het resultaat van maandenlang hard werken worden onthuld: de eerste vliegende waterstofboot van het TU Delft Solar Boat Team! De feestelijke onthulling vindt plaats bij het Maritiem Museum Rotterdam, waar ook de Solar Boat van het 2016 team als museumstuk hangt. Simone, de team manager, zal aftrappen met een introductie van het team en een samenvatting van de afgelopen te gekke maanden waarin de studenten hard hebben gewerkt. Daarna doopt niemand minder dan Jan Terlouw de boot en zal hij iets vertellen over zijn visie op duurzaamheid in de maritieme sector. Met zijn duurzame visie en jarenlange ervaring heeft hij de perfecte link met het team. Na de doop zullen alle teamleden met volle trots uitleggen hoe hun onderdeel precies werkt. Het evenement is dé kans om de boot voor het eerst aan vrienden, familie en partners te laten zien. Er wordt een mooie livestream gemaakt en deze zal te zien zijn op het YouTube-kanaal en de website van het TU Delft Solar Boat Team. Iedereen die via de mail op de hoogte wil blijven van de onthulling en andere gebeurtenissen rondom het project kan zich aanmelden voor updates via de homepagina van de TU Delft Solar Boat Team website.

Link naar livestream: https://www.youtube.com/watch?v=Z2Eq4cI4S_k

Productie
Onze 20 studenten zijn sinds vorige zomer fulltime bezig met het ontwerpen en bouwen van onze eerste waterstof aangedreven boot. Na al het denkwerk lag het ontwerp klaar in januari. Het werd duidelijk dat het team de drie rompen van een oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd zou hergebruiken. Een enorme trimaran wordt uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen. In de afgelopen maanden hebben onze teamleden de handen uit de mouwen gestoken en zijn deze plannen op papier realiteit geworden. Er is gelamineerd, geboord, gesoldeerd, geplakt, noem maar op. Met andere woorden, er is alles aan gedaan om nu met trots het eindresultaat te kunnen presenteren.

Komende maanden
De boot zal in de entreehal van het Maritiem Museum Rotterdam onthuld worden. In de weken na de onthulling zal de boot voor het eerst te water gaan. De komende tijd zullen onze studenten de boot blijven testen en verbeteren in de haven van Rotterdam. Dit alles om met een veilige en zo efficiënt mogelijke boot te kunnen racen in de Open Sea Class in Monaco komende zomer. Binnen deze wedstrijd focust het team zich op de endurance race. Langzaamaan worden de andere teams die mee zullen doen bekendgemaakt. Het is een ambitieuze doelstelling. Er zal niet alleen geracet worden tegen studenten, maar ook tegen commerciële partijen. Er moeten nog grote stappen worden gemaakt, maar het team zal vol vertrouwen hard blijven werken om dit doel te behalen. Drie teamleden zullen de rol van piloot op zich nemen en zo de boot naar de overwinning varen op open zee.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..