Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2021 5 VALUE MARITIME kondigt installatie van eerste CO₂ afvang en opslag aan boord van een schip wereldwijd aan

VALUE MARITIME kondigt installatie van eerste CO₂ afvang en opslag aan boord van een schip wereldwijd aan

Illustratie afvang CO₂ batterij.

Value Maritime heeft een system ontwikkeld voor het afvangen en opslaan van CO₂ aan boord van een schip. Een speciale CO₂ module filtert de CO₂ uit de uitstoot van het schip en gebruikt deze CO₂ voor het opladen van een CO₂ batterij: een systeem waarbij CO₂ geladen en ontladen kan worden. De CO₂ module wordt geïntegreerd in Value Maritime’s Filtree Systeem; een klein, geprefabriceerde, “plug and play” systeem wat de uitstootgassen van een schip schoon maakt. Value Maritime’s eerste CO₂ Module en CO₂ Batterij zal geïnstalleerd worden op het schip de Nordica van Visser Shipping in oktober van dit jaar. Dit maakt de Nordica het eerste schip wereldwijd wat CO₂ gaat afvangen en opslaan aan boord van een varend schip. Het schip wordt ingehuurd door X-Press Feeders.

Value Maritime’s systeem is gebaseerd op een innovatieve en gepatenteerde technologie om CO₂ uit de uitlaatgassen van een schip te verwijderen. De CO₂ wordt gebruikt voor het laden van Value Maritime’s CO₂ Batterij; een opslag faciliteit aan boord van het schip welke oneindig geladen en ontladen kan worden met CO₂. De geladen CO₂ Batterij wordt van het schip gehaald in de haven en getransporteerd naar CO₂ klanten (bijvoorbeeld de tuinbouwsector) die de CO₂ hergebruiken. Wanneer de CO₂ batterij ontladen is, wordt deze teruggebracht naar het schip zodat deze weer opgladen kan worden met CO₂: een 100% circulaire oplossing!

Eerste CO₂ Afvang en Opslag Faciliteit aan boord van een schip wereldwijd
Met de installatie van Value Maritime’s CO₂ Module en CO₂ Batterij, is Value Maritime het eerste bedrijf wereldwijd wat een afvang en opslag faciliteit installeert op een varend schip. Klasse Bureau Vertitas is betrokken bij de relevante goedkeuring van het systeem. Value Maritime zal beginnen met het laden en ontladen van de CO₂ Batterijen bij Rotterdam Short Sea Terminal om ze zo te kunnen ontladen bij kassen in de omgeving van Rotterdam. De kassen gebruiken CO₂ voor het groeien van hun gewassen. Value Maritime verwacht snel uit te breiden naar additionele locaties, waaronder Bremerhaven en Hamburg. Vervolgens kan er een CO₂ infrastructuur opgezet worden bij elke haven waar klanten behoefte aan hebben.
De CO₂ afvang en opslag capaciteit ontwikkeld door Value Maritime is oneindig en het systeem zou 100% van de CO₂ emissie van een schip af kunnen vangen. Dit verbeterd de CO₂ voetprint van het schip significant.
“ Installatie van de module is niet alleen aantrekkelijk voor onze klanten, maar zorgt er ook voor dat de maritime industrie haar doelen voor 2050 op korte termijn kan realiseren.”
Christiaan Nijst, Technical Director & Co-Founder Value Maritime.

Vanaf het begin van de oprichting van Value Maritime in 2017, heeft het bedrijf haar klanten geholpen om uitstoot te verlagen en geld te besparen. Dankzij haar technologie, is de sulfaat uitstoot in de scheepvaart verlaagd met 1.4 kton en hebben schepen 85 duizend ton CO₂ minder uitgestoot. Verder is uitstoot van fijnstof verlaagd vergelijkbaar met 16 duizend auto’s die een rondje om de wereld rijden en hebben rederijen € 10 miljoen bespaard aan brandstof.Value Maritime heeft momenteel op 12 schepen een Filtree Systeem geïnstalleerd en heeft 5 systemen in haar orderboek, inclusief een herhaal order van Visser Shipping.
“Wij zijn tevreden met de Filtree Systemen die al geïnstalleerd zijn op onze schepen. Met de additionele CO₂ oplossing kunnen we de voetprint van onze schepen verder verbeteren vanaf dag één, terwijl we ons voorbereiden op toekomstige milieu regels.”

Douwe Visser, eigenaar Visser Shipping.

Over Value Maritime
Value Maritime is een jong maritiem, technologie bedrijf gevestigd in Rotterdam. Met hun gepatenteerde Filtree Systeem en CO₂ Batterij, samen met hun slimme financiële oplossingen, bieden zij de scheepvaart een lagere ecologische voetprint en een hogere omzet. Value Maritime bestaat uit een team van ervaren ingenieurs en financiële experts.
www.valuemaritime.com

Over Visser Shiping
Visser Shipping is opgericht in 1985 en oorspronkelijk actief in de binnenvaart met belangrijkste vaarroute de handel tussen Nederland en Duitsland. In 1995, heeft het bedrijf haar eerste zeewaardige schip gekocht en tegenwoordig hebben ze 5 containerschepen in hun vloot. Visser Shipping kijkt altijd uit naar nieuwe innovatieve technologieën om hun schepen te verbeteren en hebben momenteel 3 schepen uitgevoerd met Value Maritime’s Filtree Systeem. Eén van deze zal geupdate worden met de CO₂ Module en de CO₂ Batterijen in oktober. Visser Shipping heeft 1 Filtree Systeem in bestelling.
www.vissershipping.com

Over X-press Feeders
X-Press Feeders is de grootste onafhankelijke gemeenschappelijke container vervoerder (X-Press Feeders heeft geen containers in eigendom, leased ze niet en gebruikt ze niet) ter wereld met een rijke historie sinds 1973. X-Press Feeders biedt een feeder service aan en opereert een vloot van meer dan 110 schepen. Ze opereren wereldwijd met kantoren in Singapore, Dubai, Mubai, Barcelona, Hamburg en Panama.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..