Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 VT Group en INOVYN ontwikkelen eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip

VT Group en INOVYN ontwikkelen eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip

Binnenvaartschip "De Volendam".

VT Group (Verenigde Tankrederij) ontwikkelt Europa’s eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip voor vloeibaar chemisch bulktransport. Dat doet het in opdracht van en in samenwerking met vinylproducent INOVYN, een dochteronderneming van INEOS. Door de huidige gasolieverbrandingsmotor van binnenvaartschip de ‘Volendam’ te vervangen door een waterstofaandrijving, verwachten VT Group en INOVYN jaarlijks de CO2-uitstoot met 1.000 ton te verminderen.

Nadat de duurzame waterstoftechnologie is ingebouwd, gaat de ‘Volendam’ essentiële grondstoffen vervoeren tussen INOVYN-vestigingen in Antwerpen en Jemeppe. De koolstofarme waterstof die het schip als brandstof gebruikt, is een bijproduct van INOVYN’s chemische productieactiviteiten.

Vervulling duurzaamheidsambities
“Met deze ontwikkeling maakt INOVYN de decarbonisatieagenda van INEOS verder waar, als onderdeel van het eerder aangekondigde investeringsprogramma van 2 miljard euro”, stelt Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij INOVYN. “Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen in het Europees pad naar klimaatneutraliteit.” Bleukx ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor INOVYN. “We zijn perfect gepositioneerd om de emissies in de transportsector te verlagen, aangezien we al een producent van koolstofarme waterstof zijn en een aanzienlijke vraag naar transport hebben.”

VT Group voert de retrofitting van het binnenvaartschip uit. Daarnaast blijft het namens INOVYN ook eigenaar en exploitant van het innovatieve bulkschip voor vloeibare chemicaliën, dat al tot de vloot van VT behoorde en voorheen op dezelfde route voer. “Onze sterke relatie met INOVYN heeft ons altijd al in staat gesteld om te innoveren”, licht Niels Groenewold, CEO van VT Group, het partnerschap toe. “Het is voor ons zeer waardevol om nu ook bij te kunnen dragen aan een CO2-neutrale operatie, volledig in overeenstemming met de duurzaamheidsambities van ons bedrijf.”

Over VT Group
VT Group, ook bekend als Verenigde Tankrederij, is van oorsprong een Nederlandse tankvaartonderneming. VT werd opgericht in 1933 en heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar is anno 2021 wereldwijd actief met een meer dan vijftig schepen tellende vloot, zowel in de binnen- als zeevaart. De focus ligt daarbij op het ARA-gebied, Zweden en alle Rijnoeverstaten, maar ook Panama, Spanje en het Midden-Oosten. VT is gespecialiseerd in vlootmanagement, bunkering en het transport van minerale oliën, chemische producten, (bio)brandstoffen en smeerolie, voor gerenommeerde partners uit de olie- en gasindustrie en internationale, zeevarende bulk- en bulkcontainerliners.

Over INOVYN
INOVYN is een dochteronderneming van INEOS. Met een jaaromzet van 3,1 miljard euro, meer dan 4.000 medewerkers en een jaarlijks commercieel productievolume van circa 10 miljoen ton is INOVYN de grootste vinylproducent van Europa en behoort het wereldwijd tot de top drie. Het partnerschap met VT Group is onderdeel van een bredere strategie om groene waterstof te ontwikkelen en bestaande koolstofhoudende energiebronnen, grondstoffen en brandstoffen te vervangen.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..