Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2021 5 Zo hoog als de Eiffeltoren én op methanol

Zo hoog als de Eiffeltoren én op methanol

Het enorme installatieschip moet in 2024 worden opgeleverd in China. FOTO/IMPRESSIE VAN OORD

Van Oord laat in China het tot nu toe grootste offshore installatieschip bouwen voor de aanleg van windparken. Het wordt zo hoog als de Eiffeltoren: 324 meter. Windturbines op zee worden met rotorbladen van nu al ruim 100 meter in razend tempo groter.

Van Oord is een van de grootste waterbouwers ter wereld en heeft het 175 meter lange schip besteld bij de Yantai CIMC Raffles scheepswerf waar het in 2024 opgeleverd moet zijn. Het jacking schip heeft vier gigantische poten van elk 126 meter, die het schip kunnen liften om te werken in water tot 70 meter diep. De kraan – geleverd door het bedrijf Huisman – kan meer dan 3.000 ton hijsen.
Het installatieschip wordt gereed gemaakt om te varen op methanol waardoor de CO2-emissie met 78 procent wordt verminderd, aldus Van Oord. Ook wordt het uitgerust met een emissiebeheersingstechnologie (selective catalytic reduction) om de NOx-emissie tot een minimum te beperken. Een batterijpakket van 5.000 kWh kan de piekbelastingen opvangen en energie terugwinnen om het brandstofverbruik en de bijbehorende emissies nog verder te verminderen.

Impact
Jaap de Jong, directeur ship management bij Van Oord: ,,We zien methanol als een van de alternatieven om te voldoen aan de doelstellingen van de industrie om de impact op het milieu te verminderen.” Eerder koos Van Oord al voor de bouw van drie lng-aangedreven sleephopperzuigers en een ‘groen’ kabellegschip. Het bedrijf heeft 1 miljard euro opzij gelegd voor verduurzaming van de vloot. Er is al een optie genomen op een tweede installatieschip.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..