Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2020 5 Duurzame oplossingen voor afvalstromen

Duurzame oplossingen voor afvalstromen

HS Anna Katharina.

Qua-vac levert al tientallen jaren waterbesparende vacuümtechnologie en afvalwaterzuivering voor schepen. Daarnaast maken haar speciale apparaten het gescheiden inzamelen en het compact opbergen van afval aan boord gemakkelijk. ,,Zo kunnen we met elkaar de overboordlozingen beperken tot schoon, gezuiverd water.”

Qua-vac is in de Benelux de officiële en exclusieve distributeur van Evac Oy, wereldwijd marktleider op het gebied van milieuvriendelijke maritieme afvalwater managementsystemen. Deze systemen zijn geïnstalleerd op allerlei soorten vaartuigen; van jachten tot vrachtschepen én op honderden Rijn cruiseschepen.
De Qua-vac systemen zorgen dat 95 procent van het afvalwater aan boord wordt gezuiverd, waarna het ruimschoots binnen de strikte Rijn- en IMO-normen kan worden geloosd op het oppervlaktewater. ,,En is gewaardborgd voor de steeds strenger wordende normen”, verzekert Cees Lam van Qua-vac. ,,Onze biologische membraantechnologie MBR zorgt voor een zeer zuiver resultaat. Dat is heel belangrijk om het leven in rivieren en andere wateren niet nadelig te beïnvloeden.” De afvalwaterbehandelunits bevatten 6 tot 7 miljoen bacteriën, die vrijwel alle vervuiling verwerken. Slechts 3 tot 5 procent residu hoeft te worden afgegeven.

80 PROCENT MINDER WATER
Wereldwijd worden aan boord van schepen miljoenen liters drinkwater bespaard door de inzet van vacuümtoiletten van Qua-vac. Lam: ,,Onze vacuümtoiletten zijn niet alleen heel stil. Ze gebruiken slechts 1,2 liter water per spoelbeurt, in plaats van de gebruikelijke 4 tot 6 liter. Dat bespaart miljoenen kuubs aan drinkwater die niet worden verontreinigd.”
Qua-vac ondersteunt zijn klanten ook op andere manieren bij een duurzame, kosteneffectieve bedrijfsvoering. Het biedt voedsel- en kombuisafvalsystemen en systemen voor droog afval. ,,Met onze apparatuur kan afval, zoals karton, plastic en glas, eenvoudig gescheiden worden ingezameld, verwerkt en daarna gecomprimeerd worden opgeslagen. De samengeperste balen kan men afgeven aan een afvalschip of in een haven. Dat is immers veel beter voor het milieu, dan het afval over boord zetten.”

NAAR WENS VAN DE KLANT
De inzameling- en behandelingssystemen worden geleverd volgens de standaard Evac-configuratie, of worden naar wens van de klant door Qua-vac ontworpen en geleverd vanuit het hoofdkantoor in Almere. De apparatuur voldoet aan alle maritieme en offshore normen, kent lage service- en onderhoudsintervallen, lage gebruikskosten en een hoog gebruiksgemak. Qua-vac heeft uiteraard ook oog voor het comfort van de passagiers, een aantrekkelijk design en mooi materiaalgebruik. Qua-vac kan de systemen op afstand monitoren en jaarlijks aan boord controleren. Ook traint het bedrijf op verzoek de medewerkers, zodat zij de behandelingsmethoden beheersen. Cees Lam: ,,Al onze systemen passen geheel in onze visie om met onze expertise een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzamer leefklimaat. De noodzaak is groter dan ooit. We blijven daarom met passie voor ons vak innoveren en investeren, ook in duurzame relaties met onze klanten wereldwijd.”

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..