Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2020 5 Groene waterstof van IJsland naar Rotterdam

Groene waterstof van IJsland naar Rotterdam

Foto Havenbedrijf Rotterdam.

Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf van IJsland, en Havenbedrijf Rotterdam gaan de haalbaarheid van de export van groene waterstof van IJsland naar Rotterdam onderzoeken.

De haven van Rotterdam is de grootste haven en energiehub van Europa en heeft een ambitieus waterstofmasterplan ontwikkeld, met onder andere als doel de belangrijkste importhub te worden voor waterstof voor Noordwest-Europa. Het Havenbedrijf Rotterdam is door de Nederlandse overheid gevraagd mogelijke toekomstige importstromen van groene waterstof voor Europa te onderzoeken.
Landsvirkjun doet onderzoek naar de ontwikkeling van een fabriek voor groene waterstof bij de waterkrachtcentrale Ljósifoss, circa 70 km van Reykjavik. De productie wordt koolstofvrij, door de elektrolyse van water met hernieuwbare energie. ,,Deze koolstofvrije methode om waterstof te produceren wordt nog veel te weinig toegepast. Momenteel wordt het grootste deel van de waterstofvoorziening wereldwijd nog geproduceerd met aardgas, met de bijbehorende CO2-uitstoot’’, aldus het havenbedrijf Rotterdam.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..