Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2021 5 Offshore zon van de SolarDuck: ‘Tankstation’ op zee

Offshore zon van de SolarDuck: ‘Tankstation’ op zee

De Solarduck.

Op drijvende eilanden van zonnepanelen waterstof produceren voor onder meer de zeescheepvaart. Het is toekomstmuziek, maar wel een ambitie van het Nederlandse bedrijf SolarDuck. Op kortere termijn wil het zonrijke eilanden en grote steden van elektriciteit voorzien van offshore zon.

De eerste proef met een platform met 156 zonnepanelen in de Waal bij IJzendoorn voorloopt voorspoedig. De vier driehoeken op 3 meter boven waterniveau leveren sinds dit voorjaar stroom aan het elektriciteitsnet. ,,Ze doen het perfect en blijken tegen ruwer water bestand dan van tevoren bedacht. Agelopen zomer hebben ze ook al een hoogteverschil van zes meter meegemaakt”, vertelt CEO Koen Burgers van SolarDuck, een spin-off van Damen Shipyards.

Blue Accelerator
De volgende proeflocatie ligt voor de kust van Oostende. Daar wordt in 2022 een installatie met dertien driehoeken gekoppeld aan de maritieme testfaciliteit Blue Accelerator. Daaraan vooraf gaat een test in speciale tanks in Ierland waar zware weersomstandigheden kunnen worden nagebootst.
,,We werken nu aan het optimaliseren van het ontwerp. Zo hebben we het materiaal voor het aluminium frame al kunnen reduceren met de helft.”
De gekoppelde driehoeken kunnen als een kleed bewegen over de golven; een inmiddels gepatenteerde vinding. De speciale drijvers bieden weinig weerstand en worden verankerd. De platformen kunnen orkanen weerstaan.

Duizenden huishoudens
SolarDuck werkt toe naar drijvende installaties met meer dan 200 driehoeken. In de toekomst kan de energie worden gebruikt voor de productie van waterstof of zelfs drinkwater. Voordat SolarDuck ‘tankstations’ op zee levert, zet het bedrijf in op de emissieloze energievoorziening van eilanden en aan zee gelegen megasteden in zonrijke gebieden, zoals in Azië of Midden-Amerika. ,,Het realiseren van de klimaatambities vormt een grote uitdaging voor deze regio’s. Bovendien hebben zij het meeste last van de gevolgen van klimaatverandering. Met onze drijvende eilanden kunnen we tot wel 10 megawatt aan piekvermogen opwekken en daarmee duizenden huishoudens van stroom voorzien.”

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..