Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2021 5 Werkschip SolVentSerVer: Een alleskunner van Ship Solventions

Werkschip SolVentSerVer: Een alleskunner van Ship Solventions

De SolVentSerVer is ontwikkeld, omdat er in de markt behoefte bestaat aan nieuwe werkschepen.

Ship Solventions Nederland B.V. is een jong bedrijf dat schepen en constructies voor de binnenvaart en waterbouwsector ontwerpt. Speerpunten zijn het ontwikkelen van duurzame toepassingen zonder daarbij het kostenaspect uit het oog te verliezen. Ook wordt goed gekeken naar gebruiksvriendelijkheid. Door dit te combineren met een gedreven werkhouding komt het bedrijf tot het ontwerpen van mooie en doelgerichte producten.

Werkschip
De SolVentSerVer is ontwikkeld, omdat er in de markt behoefte bestaat aan nieuwe werkschepen. Vanuit de markt kwam de vraag: ‘Ontwerp een schip dat kan duwen, kan slepen, de mogelijkheid heeft om een kraan te plaatsen en dat van samenstelling – van zowel afmetingen als van equipment – kan wijzigen. Kortom een kleine alleskunner’. Na een gezamenlijke brainstorm kon Ship Solventions gaan schetsen met als uitkomst: de SolVentSerVer.

Modulair
Het innovatieve aan dit concept is het deelbaar maken van het schip in verschillende pontons. De standaardafmetingen zijn 15 bij 5,20 meter. Door een extra ponton tussen te voegen kan het schip worden verbreed met 2,6 meter. Wordt het vaartuig bijvoorbeeld gebruikt voor bodembemonstering, dan kunnen de twee zijpontons ook uit elkaar gelegd worden, met daartussen een frame. Door te kiezen voor dit modulaire concept kan het schip bovendien over de weg worden getransporteerd. Ideaal voor onder meer het snel inzetten bij calamiteiten, moeilijk bereikbare wateren, etc.

Voortstuwing
De voortstuwing kan klantafhankelijk worden opgebouwd. Het maximaal te installeren vermogen is 2 x 225 kW. Standaard wordt de SolVentSerVer uitgerust met thrusters die worden aangedreven door elektromotoren. Hierdoor kunnen klanten kiezen uit diverse mogelijkheden voor de voortstuwingsbron, zoals dieselgeneratoren, batterijen en andere opties. Als nieuwe technieken in de toekomst voorhanden komen, dan kunnen deze vrij eenvoudig toegepast worden aan boord van de SolVentSerVer.

Wisselen
Het is heel eenvoudig om de uitrusting te wisselen door gebruik te maken van standaard containerafmetingen Nog een voorbeeld van het modulaire concept is de mogelijkheid om meer dan
24 uur aan boord te verblijven. Nu zal dit zeker niet voor iedere inzet van toepassing zijn, maar dan kan de slaapcabine “thuis” worden gelaten en vervangen worden door een mobiele werkplaats of een unit met een duikuitrusting. Wanneer geen van deze toepassingen nodig zijn, maar alleen behoefte is
aan ruimte voor lading, dan kan alleen het stuurhuis blijven staan en is er ongeveer
55 vierkante meter aan ruimte beschikbaar.

www.shipsolventions.nl

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..