Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Persberichten 2021 5 ’s Werelds eerste vliegende waterstofboot is een feit!

’s Werelds eerste vliegende waterstofboot is een feit!

De eerste vliegende waterstofboot ter wereld, ontworpen en gebouwd in het Hydro Motion project.

Het TU Delft Solar Boat Team heeft een jaar lang toegewerkt naar hun droom: het realiseren van de eerste vliegende waterstofboot met hun project Hydro Motion. De 20 studenten hebben het voor elkaar gekregen: een zeewaardige boot, compleet uitgerust met een waterstofsysteem en super sterke draagvleugels onder de boot.

Bij een snelheid van 22 kilometer per uur zorgen de draagvleugels ervoor dat de boot, een trimaran van ruim 1000 kilogram, boven het water vliegt. Na de ontwerp-, productie- en testperiode is het tijd voor de laatste fase van dit project: het is tijd om te racen! Het team doet volgende week mee aan het wereldkampioenschap op de open zee in Monaco, dat plaatsvindt van 8 tot 10 juli. De studenten gaan voor de winst van de uitdagende lange afstandsrace en nemen het op tegen andere duurzaam aangedreven boten. De Hydro Motion boot vormt een indrukwekkende inspiratiebron voor de maritieme sector.

Varen en vliegen op de lange afstandsrace
Vol goede moed begonnen de 20 studenten aan het spannende jaar. Het zou een enorme klus worden om de boot binnen een jaar te realiseren. Rick van Wilsem, Chief Engineer, vertelt enthousiast: “Het is gelukt, dat kunnen we wel met zekerheid zeggen. De gehele boot is uit het water gekomen. We zijn trots met het team te kunnen verkondigen dat we ’s werelds eerste foilende waterstofboot hebben gemaakt!” Van 8 tot 10 juli zal het studententeam strijden voor de wereldtitel in Monaco. De studenten doen namelijk mee aan de Open Sea Class van de Monaco Energy Boat Challenge. Ze gaan voor de overwinning van de lange afstandsrace met de innovatieve boot. Hiermee willen ze de potentie van waterstof aangedreven boten demonstreren.

TU Delft studenten op naar wereldkampioenschap

Het wordt een enorm spannende wedstrijd waar het team het zal opnemen tegen geduchte tegenstanders vanuit de hele wereld, studenten maar ook bedrijven. Elektrische en waterstof aangedreven boten strijden tegen elkaar op drie onderdelen; manoeuvreerbaarheid, de sprint en als belangrijkste race de lange afstandsrace. Het team heeft zijn zinnen gezet op die laatste race. De waterstofboot is dan ook geoptimaliseerd om deze uitdaging aan te gaan: 6 uur lang varen op open zee zonder bij te tanken. Het team dat de meeste afstand aflegt, is de winnaar. De race is te volgen via de website en de sociale media kanalen van het TU Delft Solar Boat Team. Het team is nu bezig met de laatste voorbereidingen voor de wereldkampioenschappen in Monaco. Zo wordt er een race simulatie uitgevoerd, waarin iedereen zijn of haar rol voor de wedstrijd kan voorbereiden. Het team heeft er heel veel zin in!

De Hydro Motion waterstofboot
De boot waar het team dit jaar aan heeft gewerkt is een indrukwekkende verschijning: een zeewaardige, ruim 8 meter lange trimaran, uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica, alle onderdelen om de boot krachtig voort te stuwen en de sterkste draagvleugels. De boot wordt bestuurd door drie piloten en haalt snelheden tot wel 40 kilometer per uur. In de boot van de studenten wordt waterstofgas onder hoge druk bewaard in een tank aan boord. De brandstofcel brengt deze waterstof samen met zuurstof uit de lucht en genereert zo elektriciteit. Hiermee wordt de motor aangedreven en vaart de boot.

Maar hoe komt deze enorme waterstofboot dan de lucht in? Onder de boot zitten drie super sterke draagvleugels bevestigd. Deze werken onder het wateroppervlak op vergelijkbare wijze als de vleugels van een vliegtuig. Bij de take-off speed van 22 kilometer per uur liften ze het gewicht zo’n 40 centimeter boven de golven uit, een spectaculair gezicht. Wanneer de rompen van de boot boven het water vliegen, ondervinden ze drastisch minder weerstand dan in het water. Op deze manier gebruikt de boot erg weinig energie. Efficiëntie is van groot belang tijdens de uitdagende lange afstandsrace die het team te wachten staat in Monaco.

De missie van het team
Het TU Delft Solar Boat Team is een multidisciplinair team dat bestaat uit 20 studenten. Allen hebben ze een jaar lang hun studie aan de kant gezet voor het Hydro Motion project. Vorige zomer werd het hechte team gevormd waarmee ze dag in dag uit nauw samenwerken, veel leren en progressie maken. De studenten werken aan dit gave project met een belangrijke missie. Ze willen de maritieme industrie, momenteel een grootverbruiker van fossiele brandstoffen inspireren naar een groene toekomst.

Eerder maakte het team zonneboten, zoals de naam impliceert. Na 15 jaar is een grote stap gezet met de overgang naar waterstof. Met de hulp van alumni en partnerbedrijven gingen de studenten de nieuwe uitdaging aan. Ze schakelden over van het opwekken van groene energie naar de opslag ervan. Het aan boord kunnen opslaan van groene energie is een essentiële stap om de scheepvaart te vergroenen. Zeker bij grotere schepen en lange afstanden is er behoefte aan een medium dat in weinig volume veel groene energie kan opslaan. Waterstof is hiervoor een goede optie.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..