Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2020 5 Schip op Flow-batterijen komt in zicht

Schip op Flow-batterijen komt in zicht

PORTLINER-ANNA Media.

Het eerste containerschip dat vaart op flow-batterijen komt in zicht. De PortLiner Anna wordt begin 2021 afgebouwd en in de vaart gebracht. Datzelfde geldt voor drie andere binnenvaartcasco’s, meldt Ton van Meegen van PortLiner BV.

Flow-batterijen bestaan al zestig jaar. In de vanadium redox batterij is vloeibaar elektrolyt opgeslagen in twee tanks
(een positief en een negatief). Door de vloeistof door elektrochemische cellen te pompen, wordt energie afgegeven of opgeslagen. Groot voordeel is dat deze batterijen zichzelf niet ontladen en ze een levensduur hebben van zo’n 20 jaar.

STARTBLOKKEN
De plannen voor toepassing van deze flowtechniek in de scheepvaart liggen al jaren klaar, maar de infrastructuur voor het opladen en de opslag van vloeibare elektrolyt moest eerst op papier worden geregeld. ,,Alle toeleveranciers staan nu in de startblokken en te popelen om te beginnen”, zegt Van Meegen. De ondernemer verwacht de vergunning voor het eerste bunkerponton eind 2020 op zak te hebben. Dan begint de afbouw van het eerste binnenvaartschip (135×11,45m), zijn drie zusterschepen en het ponton. De schepen worden voorzien van elektromotoren, stacks met flowcellen, een battery managementsysteem en een tank voor de geladen elektrolyt. ,,Onze techniek is ook geschikt voor retrofit naar een emissieloos schip.”

EXPORTPRODUCT
Volgens Van Meegen is de flow-batterij niet alleen een uitkomst voor de binnenvaart, maar ook voor de zeevaart, en voor het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk, omdat het bunkerponton stroomopslag mogelijk maakt. ,,De uitrol van de logistiek over heel Europa ligt klaar. We kunnen immers gebruik maken van bestaande bunkerstations, waar schepen deze ‘geladen’ vloeistof kunnen tanken. Internationaal ontvangen we aanvragen voor deze duurzame oplossing. De flow-batterij wordt een top-exportproduct”, zegt Ton van Meegen vol overtuiging.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..