Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 frontpage 5 Waterstofmedaille voor Ellen Ruhotas

Waterstofmedaille voor Ellen Ruhotas

Ellen Ruhotas (Zenith Energy Terminals Europa).

Ellen Ruhotas (Zenith Energy Terminals Europa) heeft een waterstofmedaille ontvangen voor haar bovengemiddelde inspanningen om een innovatieve waterstofketen op gang te brengen, die voor de waterstof-import-positie van Amsterdam, en in het verlengde van Nederland, van groot belang kan worden. De medaille werd namens Port of Amsterdam uitgereikt door Han Feenstra, één van de grondleggers van het Nationaal Waterstof Programma en senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In hoog tempo is Ellen een vooraanstaand voorvechter geworden voor de Nederlandse waterstofpositie in het algemeen en die van Amsterdam in het bijzonder. Haar charismatische, persoonlijke en enthousiaste houding werkt niet alleen aanstekelijk, maar slaat ook bruggen die de gehele importketen bij elkaar brengen. Ze heeft een zeer prominente rol gespeeld in de samenwerkingsverbanden met onder andere Oman, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje en Duitsland.

Haar innovatieve aanpak heeft de ontwikkeling van vloeibare waterstof als transportmiddel in een stroomversnelling gebracht. Ellen heeft hier altijd het Nederlandse belang voor ogen en zet zich onvermoeibaar neer om Amsterdam als een centraal punt in mondiale waterstofcorridors te positioneren. Ze is hierdoor hard op weg om de visie van Nederland als waterstofhub een realiteit te maken. En dit doet ze op de manier die haar het beste past: samen met anderen.

Groene waterstof corridor
De vraag naar waterstof in Nederland zal straks groter zijn dan wat we hier aan groene waterstof kunnen produceren. Om aan deze vraag te voorzien, gaat de import van waterstof een belangrijke rol spelen. Als Port of Amsterdam richten wij ons op de non-ammonia vectoren, zoals Liquid Organic Hydrogen Carriers (LOHC) en vloeibare waterstof (Liquid). Het doel is om samen met partners en bedrijven in de haven een 100% groene waardeketen op te zetten. Als exploitant van één van de meest prominente energieopslag- en distributiefaciliteiten in de haven van Amsterdam speelt Zenith een belangrijke rol in het realiseren van deze ambitie. Het bedrijf ontwikkelt een eigen import-, opslag-, distributie- en hervergassingsfaciliteit voor vloeibare waterstof in Amsterdam, met als doel internationale waterstofproducenten toegang te bieden tot de Nederlandse en Europese waterstofmarkten.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..