Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2020 5 Windmolen Kraamkamer

Windmolen Kraamkamer

(FOTO DE RIJKE NOORDZEE)

Met een proef bij het Zeeuwse windpark Borssele III & IV wordt onderzocht of de voeten van windmolens kraamkamers kunnen zijn voor jonge oesters.

In het najaar van 2020 zijn 2400 platte oesters uitgezet door stichting De Rijke Noordzee en windparkconsortium Blauwwind. Zij hopen dat het plaatsen van oesters rond de fundering hen leert hoe ze oesterbanken kunnen laten terugkeren, en dat de windparken ook vissen, kreeften en krabben een aantrekkelijk leefgebied bieden. ,,Windparken krijgen zo een dubbele functie: energie leveren én natuurversterking. Het zou fantastisch zijn als in de toekomst op de voet van elke windturbine een oesterbank groeit’’, stelt Erwin Coolen, programmadirecteur van stichting De Rijke Noordzee. Stenen rondom de fundering beschermen de nieuwe, zogeheten oestertafels tegen de sterke stroming. Een extra laag schelpen moet dienen als vestigingsplaats voor jonge oesters. Het onderzoek duurt acht jaar.

MOSSELEN
Netbeheerder TenneT wil bij alle ‘Net op zee’-projecten natuurversterkende maatregelen nemen, zoals kalkstenen en kunstriffen van ecologisch beton, waar bijvoorbeeld inktvissen, roggen en haaien hun eitjes kunnen leggen. Bij het platform Borssele Beta wordt nu onderzocht of mosselen zich willen vestigen op zogeheten ‘reefcubes’ met drijvende touwen.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..