Maritiem Media is uitgever van het Duurzame Scheepvaart MGZN.

Home 5 Duurzame Scheepvaart MGZN | 2020 5 Plastic fantastic

Plastic fantastic

Spooknetten worden sokken. (Foto Oceancleanup en Healthy Seas)

In diverse havens is aandacht voor het opruimen van de enorme hoeveelheden plastic korrels. Najaar 2020 werd een conferentie gehouden op initiatief van fabrikant Ducor Petrochemicals , het Havenbedrijf Rotterdam en PlasticsEurope, de Europese branchevereniging voor de kunststof maakindustrie. Veel oevers en waterwegen in de Rotterdamse haven zijn bezaaid met plastic korrels. Samen hebben zij besloten om deze vervuiling aan te pakken. Ook langs de Schelde, Breskens en Vlissingen zijn bij een inzamelingsactie dit jaar duizenden korrels opgeraapt. Deze kunststofresten, van bedrijven, komen uit de haven van Antwerpen.

PLASTIC-ETENDE-COCKTAIL
Schone rivieren en zeeën, zonder plastic. Er wordt volop geïnnoveerd om dat voor elkaar te krijgen. Het nieuwste wapen? Een cocktail… Niet zo’n smaakvolle maar, een cocktail van enzymen, dat plastic verteerd. Japanners legden daarvoor de basis. In 2016 ontdekten onderzoekers van het Kyoto Institute of Technology op een vuilnisbelt namelijk een bijzondere bacterie. Deze Ideonella sakaiensis voedt zich met pet-plastic. Britse en Amerikaanse onderzoekers zijn daarna met de petplastic-etende bacterie gaan experimenteren en kregen het voor elkaar om een van de enzymen daarvan zelf te maken. Nog een stap verder is er een cocktail van enzymen gemaakt, die het plastic sneller verteert. Nu is de uitdaging dit breed en commercieel in te zetten.

TEENSLIPPERS VAN ALGEN
Leuk voor bij dat schone strand en die heldere rivier; slippers gemaakt van algen. Een vinding van wetenschappers aan de universiteit van Californië San Diego en het Amerikaanse startersbedrijf Algenesis Materials. Slippers of flip-flops belanden veel in onze wateren en op stortplaatsen. De uitdaging: zorgen voor biologisch afbreekbaar schoeisel. Het gaat nu nog om een mix (anders valt de slipper uit elkaar) van algenmateriaal en ‘echt plastic’, waardoor de slipper sneller verteerd. Het bedrijf streeft ernaar om een slipper te maken van 100 procent algenmateriaal, dat ook weer gerecycled kan worden. Daar is nog wel veel onderzoek voor nodig.

SPOOKNETTEN WORDEN SOKKEN
Een groot deel van het zwerfvuil op onze zeeën en oceanen bestaat uit stukken visnetten, waarin dieren verstrikt raken en omkomen. Deze spooknetten worden door verschillende partijen wereldwijd opgeruimd en hergebruikt, onder meer door Healthy Seas. Nog altijd een druppel op een gloeiende plaat, maar de aandacht voor dit probleem groeit. De oude netten van nylon worden onder meer hergebruikt voor het maken van onderbroeken en sokken. Een weetje: 1 ton nylon afval inclusief netten is goed voor 23.000 paar sokken.

ZONNEBRIL VAN PLASTIC SOEP
De Ocean Cleanup is al lange tijd bezig met het schoonmaken van de Grote Oceaan naar idee van de Nederlander Boyan Slat. Hij bedacht een 600 meter lange veegarm waarmee plastic afval wordt verzameld. Met het opgeveegde afval zijn nu zonnebrillen gemaakt, die je voor 199 euro kunt kopen voor dit goede doel. Het Rotterdamse bedrijf wil van plastic soep nog veel meer nieuwe producten maken. Plastic zwerfafval genoeg: het werkterrein van alleen al de Ocean Cleanup is een enorme drijvende vuilnisbelt van miljarden stukken plastic.

Misschien hebben deze berichten ook je intresse…..